Наградите БАФТА 2023: Големите победители

Наградите БАФТА 2023: Големите победители

Филмът спечели и награди за най-добър адаптиран сценарий, най-добър не англоезичен филм и най-добър режисьор за Едуард Бергер.

Седемте награди означават, че филмът е счупил рекорда на БАФТА за най-много награди, спечелени от не англоезичен филм.

Сред другите големи победители беше "Баншите от Инишерин", който получи награди за изключителен британски филм и две актьорски награди.

Ирландските актьори Кери Кондън и Бари Киогън спечелиха награди за най-добра поддържаща актриса и актьор, а филмът беше обявен за изключителен британски филм.

Биографичният филм за Елвис Пресли на Баз Лурман беше другият голям победител, който взе четири награди - за най-добър кастинг, дизайн на костюми, грим и прически и най-добра главна мъжка роля.

Остин Бътлър, който изигра легендарния певец в "Елвис", каза в благодарствената си реч: "Това е наистина необикновено. Искам да кажа на моите колеги, номинирани за наградата, аз съм възхитен от вас. Толкова съм благодарен за цялото това време, което успяхме да прекараме заедно".

Той добави: "Искам да благодаря на семейство Пресли, не мога да ви благодаря достатъчно за вашата любов. Надявам се, че съм ви накарал да се гордеете с мен."

Дъщерята на Елвис, Лиза Мари Пресли, почина миналия месец - малко след като филмът триумфира на наградите "Златен глобус".

Кейт Бланшет беше обявена за най-добра актриса за изпълнението си в ролята на Лидия Тар, опозорена диригентка на оркестър.

"Тези забележителни изпълнения разбиват мита, че опитът на жените е монолитен", каза тя в речта си при приемането на наградата.

Награди получиха също "Всичко навсякъде, наведнъж" (най-добър монтаж), "Пинокио" на Гийермо дел Торо (най-добър анимационен филм) и "Афтърсън" (изключителен британски дебют).

Филмът за Навални спечели наградата за най-добър документален филм, а продуцентката Одеса Рей използва благодарствената си реч, за да отдаде почит на разследващия журналист Христо Грозев, който не можа да присъства на церемонията поради "риск за обществената сигурност".

Грозев, който участва във филма за отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални, заяви миналата седмица, че полицията го е посъветвала да не присъства на церемонията.

Източник: БГНЕС, Би Би Си


Дата: 20.02.2023