Над 150 български групи и изпълнители от Малайзия и Молдова ще участват в тазгодишното издание на Старопланинския събор „Балкан фолк”

Над 150 български групи и изпълнители от Малайзия и Молдова ще участват в тазгодишното издание на Старопланинския събор „Балкан фолк”

Официалното откриване на фолклорния празник ще се състои тази вечер на сцената на Летния театър във Велико Търново, а концертната програма ще започне още в ранния следобед. Във фестивалните дни са включени концертни изпълнения на участниците от  тринайсетото издание на Българския национален шампионат по фолклор „Евро фолк“ и осмата Световна купа по фолклор – Велико Търново.

На 13 май участниците ще представят народните си облекла и част от репертоара си по време на парад-дефиле, което ще започне от паметника „Майка България“ и ще премине през централната градска част до сцената на Летния театър. Закриването и награждаването на участниците ще се състои на 14 май. В оценителната комисия ще се включат експерти от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките ИЕФЕМ-БАН. Събитията се провеждат с финансовата и логистичната подкрепа на Община Велико Търново и в рамките на Музикални празници „Евро фолк“.

Музикално-танцувалното разнообразие, представено в трите големи форума, ще бъде съхранено и разпространено чрез възможностите на професионална аудио и телевизионна техника, като записите на най-добрите изпълнения ще се излъчват многократно по четири сателитни телевизии с обхват в Европа, посочват организаторите. Всички концерти са с вход свободен, като ще може да се гледат в реално време и в онлайн платформите на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ и ЕврофолкТВ. В рамките на програмата ще бъде открита изложба, представяща нематериалното културно наследство на 12 държави от Югоизточна Европа, уточняват организаторите.

Източник: БТА