На 19-и ноември започва десетото юбилейно издание на "Нощ на театрите"

На 19-и ноември започва десетото юбилейно издание на "Нощ на театрите"

Тази година по изключение ден по-рано на 18-и ноември е символичното начало на Нощта и ще бъде сложено в Пловдив – на Голяма сцена в Драматичния театър, с едно от най-новите му заглавия – "Вампир" по Антон Страшимиров (режисьор Пламен Марков). "Нощ на театрите" ще започне от сутринта с детски представления в повечето от градовете, които се включват в инициативата. За първи път в историята на Нощта на театрите Народен театър "Иван Вазов" ще предложи над 12-часова програма на всичките си сцени – "Неведение" (11.00 ч.), "Плач на ангел" (14.00 и 19.00 ч.), "Караконджул" (15.00 ч.), "Народът на Вазов" (19:00 ч.), "Шърли Валантайн" (19.30 ч.), "Фиеса" (23.00 ч.). В съпътстващите активности са включени изложба на театрални фотографии, Pop-up книжарница, Food corner и музейна изложба с театрален реквизит и костюми.

Софийска опера и балет ще "отвори" вратите си за тур зад кулисите (12.00 и 13.30 ч.), като включването в разходките е с предварителни записвания и до изчерпване на местата. А вечерта ще е посветена на премиерата на оперното представление "Дама Пика". Учебните драматични и куклени театри на НАТФИЗ, Софийския университет и Нов български университет се включват в Нощта с част от най-новите си продукции, а в Театър-лаборатория "Алма Алтер" всички спектакли са по текстове на Гео Милев и с вход свободен.

Представления в стандартен и нестандартен час в София ще има и в още десетки локации, сред които са Младежкият театър "Николай Бинев", Малък градски театър "Зад Канала", Открита сцена "Сълза и смях", Театър "Възраждане", Театрална работилница "Сфумато", Театър "Българска армия", Национален студентски дом, Нов Театър НДК, Yalta Art Room, I am Studio, ХаХаХа Импро палас, Дерида, Национален студентски дом, Театър 199 и др.

21 e броят на фотографиите, включени в емблематичния проект #НощниПерсонажи, като и фотосесията е подвластна на посланието "През девет Нощи в десетата". Главни герои в него стават едни от най-обичаните лица на българското театрално, балетно и оперно изкуство – Галин Стоев, Явор Гърдев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Георги Златарев, Константин Еленков, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. В посланическия екип на инициативата тази година има и няколко нови попълнения – актьорите Владимир Михайлов и Виктория Николова, драматургът Александър Секулов и режисьорите Вера Петрова и Антон Угринов.

Новият прочит на НощниПерсонажи е дело на фотографите Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски, гримьора Слав Анастасов и творческата агенция The Smarts. Фотографиите ще бъдат представени в Градинката пред Народния театър от 15 до 20 ноември.

Източник: БНР


Дата: 18.11.2022