Музики на водата

Музики на водата

Както обикновено, "Слънчев джаз+" започва новия месец с нещо позабравено, леко изместено във времето и пространството, но за сметка на това - винаги красиво за (пре)откриване. В случая иде реч за "Музика на водата" на триото Ларс Даниелсен (контрабас), Кристофър Дел (вибрафон) и Нилс Ландгрен (тромбон). Записът е в 5 сутринта в Залцау, върху инсталацията на американския концептуалист от руски произход Иля Кабаков и барабаниста на Ганелин трио, Владимир Тарасов.

За разлика от Кристо, инсталациите на Кабаков остават завинаги на местата, където са построени - в случая в езерото срещу замъка Залцау до немския град Кил, където Тарасов свири. След представянето на павилиона си на Венецианското биенале, Кабаков се разхожда на Лидо и си представя как ще изпълни с форми и звуци един пристан, по който хората ще се разхождат навътре в морето. Приятелят му Тарасов разказва това на организатора на фестивала в Залцау, който ентусиазирано му предлага кътче от езерото. Проектът е изпълнен, Тарасов записва миниатюрите си като "Музика на водата", като използва камбанките и другите "инструменти" от конструкцията.

Години по-късно, инсталацията очарова триото Даниелсен-Дел-Ландгрен, за щастие Зиги Лох от независимия лейбъл АСТ, който е техен издател е там, случайно или не, с тонрежисьор на мястото на импровизирания им концерт в ранното утро на 4 юли 2005. Останалото ще чуете в началото на две последователни предавания, където птици и художествена инсталация влизат в джаза.

Източник: БНР


Дата: 30.01.2022