Музеят на Димитър Димов в София пренася посетителите в живота на писателя

Музеят на Димитър Димов в София пренася посетителите в живота на писателя

Музеят се намира в София в квартал "Лозенец" на улица "Кръстьо Сарафов" 26.

"Три години след смъртта на Димитър Димов се взима решение този дом да се превърне в музей и той живее там през последните 12 години от живота си".

В музея е събран архива на писателя – ръкописи, документи, материали, свързани с научната му дейност, богат фотоархив, лични вещи, апаратура по химия, физика, радиотехника и фотография. Запазена е и личната му библиотеката с над 3000 тома книги.

Димитър Димов е роден на 25 юни 1909 г. в Ловеч, в семейството на Веса Харизанова и Тотьо Димов – поручик от 14-ти пехотен Македонски полк. Тотьо Димов загива в сражение, няколко дни преди края на Междусъюзническата война, а пет години по-късно Веса Харизанова сключва брак с офицера Руси Генев.

Димитър Димов прекарва детството си в Дупница. През 1919 г. семейството се премества в София и Димов учи последователно в Народно основно училище „Васил Априлов” и в Първа мъжка софийска гимназия.

Писателката Теодора Димова е дъщеря на Димитър Димов.

На 21 юни 2022 г. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се състоя премиера на книгата „Хипократ и Пегас“ на Анна Свиткова. Премиерата беше придружена от съпътстващата изложба „Писатели медици от Възраждането до наши дни“, както и от кратък музикален концерт и прожектиране на документален филм за Димитър Димов.

„Премиерата на книгата и изложбата осъществяваме благодарение на партньорите ни от Съюза на писателите лекари в България „Димитър Димов“ и на Националния литературен музей във връзка с 113-та годишнина от рождението на Димитър Димов.“ - каза директорът на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" доц. д-р Красимира Александрова при откриването на събитието.

Златимир Коларов, председател на Съюза на писателите лекари в България „Димитър Димов“, който е и редактор на книгата, говори за сложната същност на Димитър Димов, която съчетава в себе си духовно богата личност, лекар – професор изследовател и писател.

Анна Свиткова, авторът на „Хипократ и Пегас“ и дългогодишен управител на Къщата музей „Димитър Димов“, разказа за обширната проучвателна работа свързана с подготвянето на книгата, която представя български лекари писатели и поети и сподели, че е открила много творци, подчинени едновременно на Хипократ (най-великият лекар на Античността) и на Пегас (символът на поетическото вдъхновение).

Източник: БНР