Музей, посветен на италианския тенор Карузо, отвори врати в Неапол

Музей, посветен на италианския тенор Карузо, отвори врати в Неапол

Точно той, много преди Лучано Павароти, представя италианската опера пред света, като поставя началото на ерата на музиката за масите с множество записи в началото на развитието на грамофонната индустрия.

Роденият през 1873 г. тенор и неговата международна кариера са в центъра на малък музей, помещаващ се в Кралския дворец на Неапол и който беше отворен за посетители в сряда.

“Той беше най-великият тенор, познат на света", казва кураторът Лаура Валенте пред АФП. "Освен голям талант и изключителен глас, той създаде нов начин на пеене и изразяване на сцената, нещо като Мария Калас", допълва тя.

През живота си Карузо изнася близо 2000 представления и прави близо 250 записа, което го превръща в призната медийна звезда в целия свят. Гастролира от Санкт Петербург до Мексико, Буенос Айрес и Ню Йорк.

"Той беше тенорът на новия век. Повече от всичко разбираше, че тази технология няма да намали гласа му, а по-скоро ще го представи на света. И това беше новаторството му", казва Валенте.

Мултимедия в "Музея Карузо" се опитва да вдъхне живот на изключителния талант и маркетинговия усет на певеца, чийто глас е описван като "вълшебен", колебаещ се между тенор и баритон. Колекцията включва стари записи, филмови кадри, театрални афиши и снимки.

Когато легендарният диригент Артуро Тосканини чува едно от ранните изпълнения на младия Карузо в "Ла Скала", прогнозира: "Ако този неаполитанец продължава да пее така, ще накара целият свят да говори за него."

Оказва се прав.

След триумфалното изпълнение на "Любовен еликсир" през февруари 1901 г. в “Ла Скала”, за което два пъти излиза за бис, Карузо започва да обикаля света, привличайки тълпи от почитатели навсякъде.

Карузо, на когото се възхищават кралете и е обичан от хората, е първият певец, продал един милион плочи.

Почти половината от представленията му са в нюйоркската опера "Метрополитън", където пее в продължение на 18 последователни сезона от 1903 г. 

Карузо представлява "положителен образ на Неапол в света", заяви министърът на културата Дженаро Санджулиано пред АФП при откриването на музея.

Там е представена малка част от костюмите на певеца, включително и тези от най-известната му роля - на клоуна Канио в "Палячи". Експонатите в музея са от архивите на оперните театри по света, от библиотеката на Конгреса и от други институции.

Представени са и аудиоклипове от записи, старият му грамофон и акварели, които е рисувал на морския бряг.

А по ирония на съдбата за световноизвестен оперен певец, можете да видите дори откъси от ням филм, който е заснел.

Въпреки световния си успех, Карузо има сладко-горчива връзка с родния си град. След хладнокръвен прием и лоша рецензия за представление в Театро Сан Карло през 1901 г. , младият певец се зарича никога повече да не пее в Неапол.

Но там умира през 1921 г., когато е на 48-годишна възраст, припомня АФП.

 Източник: БТА


Дата: 20.07.2023