"Моят свят" – изложба на Васил Василев – ЗУЕКА в Чикаго

"Моят свят" – изложба на Васил Василев – ЗУЕКА в Чикаго

Авторът ще присъства лично на откриването от 19 ч. местно време, за да се срещне със своите почитатели отвъд Океана. В идните седмици изложбата "Моят свят" ще гостува и в галериите на две американски библиотеки в района на Чикаго. От 1-ви ноември тя ще бъде изложена в Prospect Heights Library, а от 1-ви декември – в Niles-Main District Library.

Васил Василев-Зуека преоткрива рисуването в разгара на пандемията през лятото на 2020 година. Тогава, заедно със семейството си, той решава да напусне България и заминава за Испания. В едно от редките си интервюта, Зуека признава, че сега изцяло се е отдал на новото си поприще, което му носи голямо лично и творческо удовлетворение. И също, че успява изцяло да се издържа от своите картини. Оказва се, че популярният актьор и водещ притежава безспорен талант и като художник. Платната му се оценяват високо и се продават като "топъл хляб" в чужбина.

Последната самостоятелна изложба на Зуека беше през тази пролет във варненската галерия "Папийон". Тогава критиците определиха творбите му като фигуративни и илюстративни, а образите в тях – като инстинктивно деформирани и издължени, напомнящи за магичното въздействие на куклите в театъра.

"Целият ми живот е минал в това да казвам на хората неща, които смятам, че са полезни. Дали ще го правя с картина или с нещо друго – няма никакво значение" – твърди Зуека. Той описва своите творби като "театрални". С тази разлика, че сега обичаният български артист изразява идеите си не с езика на театъра, а с боя. Работи предимно с акрил, но понякога рисува с масло, случва се и да смесва двете техники.

Какво все пак да очакваме от предстоящата изложба? Със сигурност тя ще прилича на своя автор – многопластова в израза си, въздействаща, разпознаваема, знакова и самобитна, твърдят организаторите от българския културен център Магура в Чикаго.

Източник: БНР