Международен фолклорен фестивал „Пъстра огърлица“ събира над 450 танцьори във Вършец

Международен фолклорен фестивал „Пъстра огърлица“ събира над 450 танцьори във Вършец

Фестивалът ще се проведе на 3 и 4 юни на открита сцена пред читалище „Христо Ботев“ в курортния град. В него ще участват 20 състава за изворен и обработен фолклор от България, Сърбия, Република Северна Македония, Словакия, Киргизстан, Иран и Исландия. Повечето от тях участват за пръв път във фестивала и ще покажат непознати за публиката танци от своите страни.

Целта на форума е популяризиране на фолклорното богатство и културните традиции на страните от Европейския регион и извън него, както и затвърждаване на добрите отношения между България и европейските държави в областта на културата.

Фолклорният фестивал „Пъстра огърлица“ е проведен за пръв път през 2013 година и оттогава е ежегоден, като прекъсване има само в годините на пандемията. В предишните му издания са участвали фолклорни ансамбли от Франция, Република Северна Македония, Сърбия, Италия, Румъния, Украйна, Русия, Чехия, Република Корея, Великобритания, Грузия, Албания, Гърция, Полша, Унгария, Нидерландия и България, уточни кметът.

Източник: БТА


Дата: 19.05.2023