Мечтаем все още за покоряване на нови върхове, казва Наско от Б.Т.Р.

Мечтаем все още за покоряване на нови върхове, казва Наско от Б.Т.Р.

Снощи рок групата изнесе концерт в рамките на 39-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония” в Созопол. С излизането си на сцената на амфитеатъра в морския град съставът отбеляза 30 години от създаването си. 

Първите студийни записи на Б.Т.Р. стартират в началото на 90-те години на миналия век, а първият им албум - Bending the Rules – излиза през 1993 г. Само след две години – през 1995 г. - Б.Т.Р. са подгряваща група на Iron Maiden в София. През годините са свирили на една сцена с редица световни музиканти и групи – като Scorpions , Nazareth, Deep Purple, Whitesnake , Motorhead, Europe, Accept и др. 

Атанас Пенев (вокали), Славчо Николов (китари, вокали), Иван Калфов (бас китара) и Илиян Диков (барабани) са в състава днес. 

Пред БТА вокалът на групата разказа каква е подготовката на участието на Б.Т.Р. в морския град, за промените – както в изпълнителите, така и в публиката им през годините. Той коментира силата на новите мечти и следата, която остава след творците в техните почитатели. 

 

Г-н Пенев, какво сте подготвили за публиката на концерта си в Созопол? 

- Тази година на „Аполония” ще направим може би една идея по-дълъг материал от наши песни, с който ще се върнем доста назад с някои от песните, а други от песните пък ще бъдат от последния ни албум. Честно казано, чисто като сет, мисля, че ще бъде един от най-разнообразните, които сме свирили въобще някога на „Аполония”. Не заради друго, а защото наистина „30 години Б.Т.Р.”е достатъчно важен юбилей, за да го отбележим подобаващо. 

Може би това ще бъде и нашата генерална за концерта на 13 октомври, който ще бъде още по-интересен с нашите приятели от на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” – Велико Търново и със симфоничния оркестър под диригентската палка на Георги Патриков. Вече всички песни ще бъдат с оркестрации. Обещаваме, ще бъде наистина паметно. 

 

Как се промени групата за тези 30 години?

- Аз не мога да отговоря достатъчно добре на този въпрос. Това трябва да кажат хората, които са около нас. Със сигурност сме се променили. Със сигурност сме остарели, със сигурност сме помъдрели – в някои отношения, в други – със сигурност не. 

Хубавото е, че, разбира се, може би не със същата сила, с която мечтае един млад човек, но ние мечтаем. Мечтаем все още за покоряване на нови върхове… Ето, вчера си говорихме, че е време да започнем работа по нов албум. Не сме спирали да мислим за музиката. Тя, в крайна сметка, е нашият живот.  

 

А как се промени Вашата публика? Каква емоция изпитва на Вашите концерти сега? 

- О, трябва да попитате нашата публика какви емоции изпитва сега и какви е изпитвала преди, да речем, 20 години. Ето, например днес при нас дойде една вече жена, а не момиче, което започна като наша фенка на концертите ни, а сега вече сме приятели. Не са малко тези хора, с които сме останали приятели през годините. 

А хубавото на нашата публика, това, което нас ни радва, е, че на всеки един концерт поне по 10-15 процента са млади хора. Като казвам млади хора – това означава от тийнейджъри до 20-22-годишни хора. Страхотно е. Наистина е много успокояващо за нас, че не свършваме дотук, а продължаваме да правим нова публика. 

Източник: БТА