Люксембургска сцена за българска музика

Люксембургска сцена за българска музика

Люксембург приветства специална българска вечер с музиката на композиторите Борислава Танева и Георги Арнаудов. Изпълнението бе на самата проф. Танева и още български и чужди артисти. Организатор на събитието отново е композиторката Албена Петрович-Врачанска, която от години живее в тази страна и гради авторитета си:

"Културният институт на Европейските институции от 25 години провежда по един концерт месечно поне 8 пъти годишни и досега български композитори не са участвали. Проф.Танева е свирила няколко пъти там, но за пръв път представя себе си като композитор. Тя изпълни и произведенията на Георги Арнаудов. Представени бяха песенното и клавирното им творчество." (Албена Петрович-Врачанска). 

"В случая с Георги бяхме тук като жури на "Artistes en herbe". Правила съм и преди това програма по мой избор с български произведения от Панчо Владигеров до Христо Йоцов. Важно е българските артисти да имат български репертоар. Концертът сега въпреки неприятното време и КОВИД-мерките напълни залата, нямаше свободно място, направи се запис за радиото, искаха да си купят музиката. Едно е да го изсвириш, друго е да го пропагандираш. В МК има голяма липса на възможности за разпространение на българската култура." (проф.Танева)

Източник: БНРДата: 30.01.2022