Ландарт творбите на Вивия Ники са кратковременни, но посланията им се помнят

Ландарт творбите на Вивия Ники са кратковременни, но посланията им се помнят

"Делфинът, изрисуван в една от преспите до Черни връх, е да зарадва туристите, но по-голямата цел е да ни вдъхнови за промяна в мисленето на нас, хората. Ние сме в неразривна връзка с природата. В момента се намираме в екологична катастрофа."

Това коментира пред БНР-Радио София художничката Вивия Ники, която е автор на рисунката, станала много популярна преди броени дни.

Делфина тя изрисува на площ 320 кв. метра върху сняг близо до Черни връх. Боите са екологични, не увреждат околната среда, а самият морски бозайник можеше да се види и заснеме не само от дрон.

По думите на художничката, хората трябва да се обърнат към природата и да имат такова поведение, че животът на планетата да продължи по хубав и хармоничен начин.

Вивия Ники е известна и с други творби в лендарт стил - “ландшафтно изкуство", но предимно на пясъчния морски бряг. Отдавна е искала да направи върху сняг, но е пропуснала зимата. Когато видяла оцелялата пряспа сняг, се вдъхновила, и въпреки трудно достъпното място, реализирала идеята си.

"Делфинът носи послание – то символизира доброто, мира и хармонията. Следващите ми проекти ще са свързани с пясъчни рисунки, а посланията ще са свързани с досегашните", каза още художничката.

Вивия Ники е завършила архитектура в УАСГ и режисура в НБУ. Учила е също компютърно музициране в НБУ и Музикотерапия в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Участва в каузи, свързани със защитата на околната среда и борбата със замърсяването. Създава младежки комитет, с който засади 4 плодни градини на територията на Столичната община. През 2023 г. Вивия Ники изрисува 3 огромни картини на морския бряг. Едната от тях - "Гълъба на Мира", изрисувана на Камчия, беше с площ над 25 000 кв. метра.

Източник: БНР