Книга на потомствената килимарка от Чипровци Сийка Тачева беше представена във Враца

Книга на потомствената килимарка от Чипровци Сийка Тачева беше представена във Враца

Журналистът и кореспондент на БТА от близкото минало Цветана Евгениева, която е редактор на изданието, каза, че с книгата читателят се докосва до люлката, в която е залюляна Сийка Тачева, до нейния интересен живот и съдба, вплетени в богатата история на Чипровци.

По думите й авторката е разностранна, ярка личност, творец, учител, музикант, историк и краевед, почетен гражданин на Чипровци. „Сийка Тачева е една вселена, един съвременен будител, възпитавал своите ученици в любов към наследството, традициите и килимите“,  обясни Евгениева. 

Въпреки многобройните си интереси Тачева остава вярна на тъкачеството. Тъче килими и гоблени, а сред интересните експонати са икони на български светци и пана, предимно по картини на Владимир Димитров - Майстора. По поръчка на католическата общност в България е изработила в тъкан иконата на чипровската Света Богородица като дар за папа Йоан Павел Втори за посещението му в страната през 2002 г. Тази икона сега се намира в музея на Ватикана.

Тачева има четири издадени книги на тема традиции, преди настоящата „В люлката на времето“. Книгата беше представена от Наталия Костова, библиотекар в Народно читалище „Петър Богдан“ в Чипровци.

„Книгата представлява спомени. Тачева разказва за нейния род, за миналото й, спира се на килимите, как е започнала да тъче като малка, за символиката на килима. За срещата й с картините на Майстора, спира се на отделни важни личности, живеели в Чипровци и оставили следа“, сподели Костова.

Присъстващите на срещата чуха и химна на Чипровци, който Сийка Тачева написва, когато е на 25 години. И днес тя продължава да се занимава с издателска работа, свързана с традиционната култура на родния й край.

Източник: БТА


Дата: 27.04.2023