Картина на Густав Климт стана най-скъпата, продадена на търг в Европа

Картина на Густав Климт стана най-скъпата, продадена на търг в Европа

"Жена с ветрило“ /Dame mit Fächer/ на Густав Климт счупи рекорда за продадена картина на търг в Европа. 

В първата си поява на пазара за последните 29 години последният шедьовър на покойния австрийски художник далеч надхвърли предварителните очакванията за цена от 65 милиона паунда. След 10-минутна „битка на наддаване“ между четирима кандидати, картината бе продадена на Пати Уонг, основател на Patti Wong & Associates, наддавайки в залата за колекционер от Хонконг. 

Хелена Нюман, председател на “Сотбис“ за Европа и експерт по импресионистично и модерно изкуство, заяви за медиите, че „Жена с ветрило“ е последният портрет, който Густав Климт създава преди преждевременната си смърт на 55 години, когато все още е в артистичния си разцвет и създава някои от най-завършените си и експериментални творби. 

"Много от тези творби, със сигурност портретите, с които той е най-известен, са били поръчки. Това обаче е нещо съвсем различно, защото става дума за уникален технически размах, пълен с експерименти на разбутване на границите, както и за прочувствена ода за абсолютната красота", допълни Хелена Нюман.

Източник: БНР


Дата: 29.06.2023