Картина на българския художник Иван Вукадинов стана част от колекцията на Ватиканските музеи

Картина на българския художник Иван Вукадинов стана част от колекцията на Ватиканските музеи

„Със сигурност посланието на творчеството на Иван Вукадинов е силно, светло, в което прозира сакралното, послание за изкуство и вяра. Вярвам, че това е значението на този дар“, каза директорът на Ватиканските музеи Барбара Ята по адрес на българския творец, чието произведение „Чили“ („В памет на героите“) вече е в тяхната Секция за съвременно изкуство.

Творбата бе приета от куратора на секцията Микол Форти в присъствието на посланика на България към Светия престол и Независимия малтийски орден Богдан Паташев, министъра на културата проф. Велислав Минеков, проф. Аксиния Джурова, роднини на Вукадинов и др. На церемонията бяха също кардинал Монтеризи и монсеньор Америко Чани, канонист на Ватиканската базилика. 

„Това е важен момент в отношенията между Светия престол и България. Това произведение, което трябваше да бъде тук преди 50 години, най-накрая влиза в колекцията на музеите на папата и особено в настоящия момент, когато Европа се намира пред сериозни проблеми... Красив знак за връзка и приятелство, но преди всичко за предаване ценностите на свободата и мира“, коментира още Ята.

По думите на Микол Форти картината на Вукадинов е пример как художественото произведение може да свидетелства за това, което е отвъд видимото. 

„Мястото на експозицията на творчеството на Вукадинов все още трябва да бъде проучено, защото в нашите стаи произведенията са свързани помежду си на базата на сюжетите, на базата на темите и произхода на художниците. Със сигурност ще бъде изложена не само защото разказва тази лична история между художника и личния секретар на Павел VI, но и тъй като документира отражение на език в определена област от европейската култура с много силни връзки с иконичната традиция и следователно с епифанията на образа“, допълни още Форти, която е куратор на Секцията за съвременно изкуство към Ватиканските музеи.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков коментира, че приемането на картината е изключително висока оценка. „Това е наистина жест, който заслужава Иван Вукадинов, но го заслужаваме и ние, българите“, каза той и допълни, че „отношенията на България със Светия престол никога не са прекъсвали и винаги са били в плоскост на добрина и взаиморазбирателство“.

През годините тази картина ще е прочитана по различен начин с оглед на ситуацията, е мнението на проф. Аксиния Джурова. „Изключително много се развълнувах, когато я видях, защото в нея има както нещо от Египет и мумиите, така и от Византия с интровертността на византийското изкуство. Има нещо, което носи нашето православно изкуство, основното което е обич, любов между хората и мир. И ако има нещо, което ми прозвуча със съвременно послание, това е, че човек се ражда и умира в повои“, допълни тя. По думите й днес тази творба води по пътя към желание за мир и разбирателство. 

„В този смисъл, днешният акт може да бъде и посланието на България за мир, човешки добродетели и да не забравяме за какво сме родени на този свят… Посланието на иконата“, допълни проф. Джурова.

Първият опит за включването на картината на Вукадинов към колекцията на Ватиканските музеи е през 70-те години на миналия век. Въпреки интереса от страна на музеите, от българската държава е получен отказ с мотив, че творбата е национално богатство и не се продава.

Иван Вукадинов е роден през 1932 в с. Ломница. През 1961 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Живопис” при проф. Ненко Балкански. Участвал е в изложби във Франция, Великобритания, Русия и Латвия. Има самостоятелна изложба в София през 1975 г. и четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето през 70-те години на ХХ век. 

Източник: БТА