Какви са приоритетите на новия министър на културата?

Какви са приоритетите на новия министър на културата?

Министър Атанас Атанасов очерта проблемите в сектор култура като посочи, че ковид и отношението към творческите професии са основните предизвикателства.

"Констекстът, за съжаление, в момента е леко мрачен - упадакът на смисъла да си човек на изкуството, омаловажаването на творческите процеси, професии, ковид кризата. Всички трябва да бъдем ангажирани с тези процеси, за да успеем да вътрнем българската култура там, където и е мястото", обясни Атанасов.

Затова той ще насочи усилията си към три основни приоритета: Достъп до култура, Качествен културен обмен и Използване на богатото културно наследство.

Екипът на младия министър е съставен от специалисти с дългогодишен опит.

Зам.министър Весела Бондакова работи и при служебния министър Велислав Минеков. Има опит в частния и неправителствения сектор. Тя ще отговаря за сценичните изкуства, авторксото право и училищата по изкуства, фонд 13 века България и Националния дворец на културата.

С 25-годишен опит и студент в първия випуск на специалност "Културология" на СУ е зам.-министър Юрий Вълковски. Работил е в частния и неправителствения сектор. Университетски преподавател, участвал в написването на Стратегията за развитие на културата в София.

Той ще поеме ресорите нематериално културно наследство, международни и регионални дейности, библиотеки, читалища, филмова индустрия и любителско творчество.

Ще работи и за задълбочаване на културните връзки със Северна Македония.

"Едното е общ културен календар със Северна Македония. Другото, което ще се стремим е е максимално много да стимулираме творческия обмен", обясни Вълковски.

От министерство ще настояват за по-голям дял от бюджета за тази година, но министърът не посочи числа.

Източник: БНТ


Дата: 18.01.2022