Изложба с подводна фотография можете да видите във Варна

Изложба с подводна фотография можете да видите във Варна

Изложба на открито с подводна фотография можете да видите до края на август в творческия квартал на Варна – „Таляна".

"Нашата цел е да представим видовото разнообразие и красотата на подводния свят на Черно море, а също така и на световния океан, като разбира се няма как да представим целия световен океан и неговите обитатели. Концентрирали сме се върху четири морски резервата, фотографиите са правени там - което включва Калифорнийския залив, Карибския басейн, Червено море и Малайския архипелаг", каза Мария Иванова от Сдружение "Таляна".

Фотографиите на тези четири морски обекта са направени от подводния фотограф любител Мартин Христов, който има множество награди от международни конкурси. Негова беше изложбата в "Таляна" през февруари по повод международния ден за защита на китовете.

"Оказва се, че е доста цветно не само в екзотичните дестинации под водата, но също в Черно море може да бъде много колоритно и визуално атрактивно".

В изложбата можете да видите и фотографии на Любомир Клисуров, който е подводен фотограф, професионален водолаз и морски изследовател. Той е заснел ктенофори - чудновати, пасивно плуващи морски животни, образуващи тип Ctenophora.

"Тези ктенофори сме ги сложили нарочно една до друга, точно по реда на пристигането им в Черно море - първо вредната, след това полезната, която е възстановила баланса. Красиви са, много са впечатляващи, те на пръв поглед приличат на медузи, които имат много интересни светещи власинки", допълни в предаването "Преди всички" Иванова.

Друг мотив за подготовката на изложбата са резултатите от мащабно проучване на ООН през последните години, което показва, че загубата на биологично разнообразие на видове на планетата ни върви с темпове, които не са били познати преди това в историята на човечеството.

"66% от световния океан е подложен на много сериозен натиск от различни човешки дейности, което води до загуба на морски живот и съответно риск от продоволствени проблеми за милиони души население, което разчита за прехраната си от моретата и океаните", изтъкна Мария Иванова.


Дата: 20.07.2021