Италианският пианист Федерико Коли дебютира със Софийската филхармония

Италианският пианист Федерико Коли дебютира със Софийската филхармония

Концертът за пиано и оркестър № 21 е завършен на 9 март 1785 г. Премиерата му е на следващия ден в Бургтеатър. Леополд Моцарт, който по това време е на гости на младото семейство на сина си, описва суматохата на дъщеря си Нанерл: „Копистът все още преписва оркестровите партии, а брат ти дори няма време да пресвири Рондото. Премиерата е тази вечер”. 

В рекламата за концерта се отбелязва, че след изпълнението на новата творба, Волфганг ще импровизира за публиката, за да демонстрира удивителния му ефект. На импровизаторските му умения публиката се наслаждава и в соловите каденци, в края на бързите части на концерта. За съжаление, той не ги фиксира в партитурата. Останало е само описанието на един съвременник: „Моцарт импровизираше нежно и с вкус, следвайки моментното вдъхновение на своя гений”.

Оригиналната партитура на До мажорния концерт К. 467 днес се съхранява в библиотеката „Морган” в Ню Йорк. Каденци към него са написали някои композитори като Лудвиг ван Бетовен и Алфред Шнитке, както и известни пианисти – Роберт Казадесю, Никита Магалоф, Дину Липати, Рудолф Серкин, Фридрих Гулда, Лили Краус, Геза Анда, Рудолф Бухминдер.

Федерико Коли свири каденците на Алберто Бониера, написани по негова молба от италианския композитор.  

„Дълбоко съм убеден, че Моцарт е най-висшата кулминационна точка, до която красотата е достигнала в сферата на музиката. Никой не ме е подтиквал, както той, така да плача, да треперя от възторг от съзнанието за близостта към онова, което наричаме идеал. Това, че посветих своя живот на музиката, дължа на Моцарт”, пише в дневника си Пьотр Илич Чайковски.

Федерико Коли е роден на 10 август 1988 г. в Бреша, Италия. Завършва Миланската консерватория, обучава се и в Международната академия по пиано в Имола, и в „Моцартема” в Залцбург под ръководството на Серджо Маренгони, Константин Богино, Борис Петрушански и Павел Гилилов.

The Daily Telegraph изтъква неговото „красиво, леко свирене и лирична грация“, а Gramophone го нарича „един от най-оригиналните мислители на своето поколение“.

Носител е на първа награда на Моцартовия конкурс в Залцбург (2011) и на златен медал от Международния клавирен конкурс в Лийдс (2012). Списание International Piano го избира за един от 30-те пианисти под 30 години, които вероятно ще доминират на световната сцена през следващите години. Получава отличието Grosso d'argento за международния престиж, който дава на родния си град Бреша, а музикалната секция на UK Critics’Circle го включва сред получателите на своите награди за 2018 г. 

По време на пандемията пианистът създава образователна поредица от кратки видеоклипове за своя YouTube канал, предназначени да преоткрият Моцартовата фантазия в до минор K. 475, и да поставят музикалните идеи на Моцарт в исторически и културен контекст. 

През 2023 г. Коли е избран от списание Fortune Italia за един от най-влиятелните „40 под 40“ в италианската култура.

Източник: БТА


Дата: 21.02.2024