Художничката Дора Янкова представя изложбата „Полъх от Родопите“ в Смолян

Художничката Дора Янкова представя изложбата „Полъх от Родопите“ в Смолян

"Нарекох изложбата „Полъх от Родопите“, защото гордата Орфеева планина и бисерният Смолян са моята любов", заяви пред БТА авторката.  Нейни картини са в различни страни по свята - спомен от Родопите за туристи и гости, посетили Смолян.

Изложбата включва серия от пейзажи,  както от последните творби на Дора Янкова, така и картини, рисувани през годините назад. Взирайки се в платната, разкриващи познати места и гледки от Родопите, виждаш планината, която се променя всеки следващ сезон.  Картини, които оставят усещането сякаш природата сама е прибавяла нов щрих в своя портрет.  Живописната експозиция съчетава пейзажи от непристъпни върхове и платна, събрали целия слънчев есенен колорит на мекия планински релеф.  Духът на Родопите е уловен и в поредица картини на църкви и родопски къщи.

„Тази божествена планина Родопа не бих я сменила с никое кътче от света“, разказва Дора Янкова. Художничката е обиколила държави на три континента, а в много страни са останали нейни картини- в Германия, Гърция, Израел, Великобритания и др.  

„Родопите са като майчиния скут, те даряват ласка и любов. Неслучайно Екзарх Стефан е казал: „Всички планини с върховете си се стремят да достигнат Бога, а Бог слиза тук, в Родопите“, допълва Янкова.  Тя е наследник на единствения зограф на Средните Родопи - Стайко Стратев от с. Левочево.  Картина с пейзаж от родното й село е заминала за Израел.

Източник: БТА