Градът под тепетата отново е на джаз вълна – започва Plovdiv Jazz Fest

Градът под тепетата отново е на джаз вълна – започва Plovdiv Jazz Fest

Сред музикантите от България, Австрия, Италия, САЩ и Бразилия, които ще гостуват в Града под тепетата има един носител на награда Грами и общо 24 номинации за престижното музикално отличие.

Меломаните ще имат възможност да чуят звездния пианист Джоуи Калдерацо (на 29.10), заедно с 11 пъти номинирания за наградата саксофонист Мигел Зенон, тримата забележителни китаристи Джулиан Лаж, Волфганг Мутшпил и Шико Пинейро, италианската пианистка и певица Франческа Тандои и изключителния дует на Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров – Das Weltschmerz Duett.

На сцената в Дом на културата "Борис Христов" от 20 ч. всяка фестивална вечер ще представя по два концерта. Отделено е специално внимание на инструменталния джаз, китарата в джаза и камерните концерти.

Още в началото – на 27 октомври, петък – награда за цялостен принос в джаза получава контрабасистът Веселин Веселинов-Еко, който тази година отбелязва и своята 60-годишнина.

Част от интересната съпътстваща програма на Plovdiv Jazz Fest е едно предварително събитие. Ден преди откриването, на 26 октомври, от 19.30 ч. в Първо студио на Радио Пловдив, пианистът Димитър Бодуров ще отпразнува своя имен ден с концерт на Бодуров Трио.

Димитър Бодуров е роден в България джаз пианист, който живее и работи в Нидерландия. Силно повлиян от фолклора на родната си страна, той го комбинира в музиката си с класическата композиция. Прекрасен пример за това е неговата трактовка на народната песен "Лале ли си, зюмбюл ли си" – пиесата "Лале" от албума на Бодуров Трио "Stamps From Bulgaria" от 2008 г.


Дата: 26.10.2023