Георги Милков отбеляза 50-годишния си юбилей с премиера на книга

Георги Милков отбеляза 50-годишния си юбилей с премиера на книга

„Има два типа пътуващи. Единият тип са туристите, които изобщо не знаят къде са били. Другият тип са пътешествениците, които знаят къде ще отидат. И Георги Милков е от вторите“, каза на премиерата програмният директор на „Дарик радио“ Константин Вълков. 

Днес празнуваме "три в едно" - историческата вина за 8 март носи САЩ, историческата отговорност за появата на Жоро Милков през 1973 г. носят неговите родители, а историческата роля тази книга да се появи е на „Книгомания“, коментира Венелина Гочева, която е редактор на „Истории от ръчния багаж“. По думите ѝ в тома си Георги Милков е представил свои мисли и сюжети за хора, места, храна, политика, военни конфликти и смешни ситуации.

Георги Милков има щастието да работи това, което обича, а именно – да пътува и да пише, каза Илиян Андонов от „Книгомания“. „Знаете, че Жоро е обиколил над 150 страни от целия свят. Това е неговият начин да се сприятелява със света. Той изоставя много пъти комфорта, лукса, приятелите, за да бъде там, на първа линия. Да бъде на места, където ще се случат събития, ще се случат неочаквани неща“, коментира той. Поздрав към автора по време на събитието прочете проф. Петър Стоянович.

Този празник е изключително различен от всички мои рождени дни, които не съм бил в България да празнувам, посочи Георги Милков. „Няма да разказвам истории, всичко ще прочетете в книгата“, каза той.

Сред присъствалите на събитието бяха още заместник-министърът на културата Пламен Славов, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, основателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, президентът на „ПанЕвропа България” Гергана Паси, Левон Хампарцумян, директорът на дирекция „ЛИК“ в БТА доц. Георги Лозанов, Ивайло Цветков-Нойзи, Емил Спахийски, Светослав Иванов, Виктор Николаев, Мира Добрева, Мария Игнатова, Кирил Маричков.

Георги Милков е роден на 8 март 1973 г. във Видин. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1994 г., като студент, започва работа във вестник "24 часа". През 2000 г. заминава като специален пратеник в Либия заради случая с българските медицински сестри, обвинени за заразяването на повече от 400 деца с вируса на СПИН. Отразява казуса до края му през 2007 година. Междувременно е военен кореспондент в Афганистан по време на офанзивата срещу талибаните (2001) и в Ирак (2003 – 2004). През годините отразява и изследва различни регионални конфликти, включително и на Корейския полуостров. През 2013 г. участва в риалити формата на Би Ти Ви - "Африка: Звездите сигурно са полудели", който се снима в Замбия и Ботсвана. Освен по работа, Георги Милков е пропътувал хиляди километри из Азия, Африка и Латинска Америка като пътешественик. 

Източник: БТА