Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература

Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература

Българският писател и преподавател в Софийския университет Георги Бърдаров получи тази вечер в Брюксел Европейската награда за литература заедно с още 12 лауреати от други държави.

Наградата беше връчена от българския еврокомисар Мария Габриел. Бърдаров е отличен за романа си "Аbsolvo te". Това е вторият роман на автора след "Аз още броя дните", който спечели формата на БНТ "Ръкописът".

"Тази награда за мен означава изключително много. В личен план това е признание за дългите години труд, писане, работа в тази посока. Нещата, които пиша в книгата “Аbsolvo te” са каузи, в които много силно вярвам. С тях се занимавам от много време и в университета като преподавател, и в другите неща, които съм писал. Така че в личен план е голямо признание за мен самия, за каузите, за които се боря, и за нашето издателство "Мусагена", с което издадохме книгата", заяви Георги Бърдаров.

Европейската награда за литература се връчва за 13-ти път. В нея участват автори от цяла Европа, които се избират от национални журита. Досега българските автори, които са печелили наградата са Калин Терзийски, Милен Русков и Ина Вълчанова.

Източник: БНТ