Фестивалът „Белите нощи“ в Разград се превърна в емблематично за Лудогорието събитие, каза етнографът Даниела Ганчева

Фестивалът „Белите нощи“ в Разград се превърна в емблематично за Лудогорието събитие, каза етнографът Даниела Ганчева

От самото начало тя е част от организационния екип на културното събитие.

Поредното издание на проявата, посветена на културно-историческото наследство на Разград и Лудогорския край - паметниците на културата, историческото минало, фолклор и традиции ще започне тази вечер с различни инициативи като вълна от Художествената галерия, ще премине през къщите музеи и ще завърши с огнени танци и спектакли на Вила „Урбана“ сред колоните на древния Абритус. Организатори на фестивала са община Разград и Регионалният исторически музей.

Ганчева сподели, че за да се превърне този фестивал в очакван и любим за разградската публика неизменна роля имат многото екипи, включени в организацията. „Освен градските културни институти и любителски състави през годините към нашите изяви са ставали съпричастни регионални и исторически музеи от страната. Чрез тях жителите и гостите на Разград са имали възможност да видях ценни исторически артефакти и да научат още повече за историческото минало на страната ни“, отбеляза етнографът. 

Тя обясни, че в рамките на фестивала особен акцент представляват изявите в Художествената галерия, където посетителите могат да видят колекции и творби на художници и галерии от страната. В къщата музей „Станка и Никола Икономови“ се спазва традицията да гостуват следовници на българската книжовничка, преводачка и поетеса Станка Николица Спасо-Еленина. Къщата музей „Анание Явашов“ е притегателен център за краезнание, а гостите на Етнографския музей съпреживяват вълнуващи мигове, свързани с обредността на Еньовден. През годините в комплекса, съхранил мита и духа на най-старата етническа група в България – капанците, са били представяни различни възстановки и обичаи. „Посетителите на къщата музей имаха възможност да се насладят на изпълненията на фолклорната група от козлодуйското село Хърлец, която показа наследения от траки и римляни обичай "Калушари" - ритуал, с който се лекува самодивска омая. Гостувала ни е и групата от село Кошов с обичая „Джамал", както и още много други фолклорни състави от страната, които са демонстрирали непознати за нашия край традиции и обичаи“, добави Даниела Ганчева. Тя отбеляза, че в Етнографския музей всеки гост на музея има възможността да премине през автентичен еньовденски венец, изплетен от билки, да опита за здраве глътка пелин и да отнесе в дома си амулет с наричане. Последна спирка в първата „Бяла нощ“ е къщата-музей „Димитър Ненов”, където се представя културата на различни нации, оставили отражение върху обществения живот в Разград.

Втората „Бяла нощ” е под звездите на Абритус

Втората „Бяла нощ” по традиция е посветена на античното наследство на Разград и се провежда в Археологическия резерват "Абритус". Показването на древни обичаи и култове от епохата на Римската империя се съчетава вълнуващо с огнени спектакли и музикални изпълнения. Античната вила „Урбана“ става естествен декор на изявата на различни творци и музикални, танцови и театрални групи, разказа Даниела Ганчева. Тя добави, че паралелно с демонстрациите посетителите имат възможността да видят в залите на Археологическия музей "Абритус" и в Интерактивния музей експонирани съкровища от фондовете на различни културни институти в страната. 

„Белите нощи на Разград” са организирани за първи път през 2007 година

През 2007 година жители и гости на Разград усещат магията на живата традиция на организираните за първи път тогава „Бели нощи на Разградските музеи”. През първата „Бяла нощ” артисти от всички културни институти на Разград оживявят местата, чрез различни видове изкуства, за да покажат живият дух и традиции на града. Втората „Бяла нощ” е посветена винаги на археологически резерват „Абритус”, където се провеждат възстановки на исторически събития и концерти. Първоначално разградските „Бели нощи“ са интерпретация на провежданите в европейски мащаб „Нощи в музея”. През първите няколко години събитието се провежда по случай Деня на музеите през месец май, но от 2009 година датата на събитието е Еньовден и неговото навечерие, съобщиха от отдел „Култура, религиозни и младежки дейности“ в общината.

„Идеята за фестивала „Белите нощи“ възникна преди повече от 15 години, като целта ни беше да потърсим атрактивна форма за представяне на това, което съхраняват културните институции в Разград“, обясни експертът „Връзки с обществеността“ в община Разград Радка Минчева. Тя отбеляза, че с богатата и разнообразна програма от събития, фестивалът „Белите нощи“ затвърждава позицията на Разград като фестивалната столица на Лудогорието. Минчева добави, че рамката, в която се развива фестивалът, е утвърдена и харесвана от хората, затова развитието може да е единствено в разнообразяване на темите, които се подбират, както и на участниците. 

Източник: БТА


Дата: 23.06.2023