Единственият у нас Музей на фотографията започва новата година с изложба за историографа на българската фотография Петър Боев

Единственият у нас Музей на фотографията започва новата година с изложба за историографа на българската фотография Петър Боев

Посетителите на единствения у нас Музей на фотографията могат от днес, 5 януари, да разгледат изложбата "Петър Боев - познатият-непознат". Това каза за БТА директорът на музея Стефан Папукчиев.

Петър Константинов Боев /1912-2004/ е български фотограф и изследовател, писател и журналист. Автор е на трудовете "Фотографско изкуство в България 1856-1944", "Фотографското изкуство в България 1945-1995", "Разговор за фотографията", както и на над сто статии в списание "Българско фото".

Гостите на Музея на фотографията ще могат да видят до 3 февруари непоказвани снимки, картини, документи, лични вещи, както и видеоматериали, свързани с живота на Петър Боев. Куратор на експозицията е Силвио Томов - уредник "Нова история" в Историческия музей в Самоков.

В първите дни на миналата година фондовете на самоковския музей се обогатяват с ценна вещ - фотоапаратът на Петър Боев - марка "Ролейкорд", който е включен в експозицията. "Той е дарение от неговия внук, който носи трите имена на дядо си. Семейството е силно свързано със Самоков, защото майката на Боев - Райна е родена в Самоков. Тя е дъщеря на поп Петър, известен като Паке и сестра на Михаил Поппакев, издавал "Тинтири-Минтири" - вестник с хумористична насоченост. Баща му - полковник Константин Боев е от село Баня, Разложко", разказа за БТА Силвио Томов.

До 18-годишна възраст Петър Боев често посещава Самоков, къщата на дядо му все още е запазена.

Семейството на съпругата му също е от града в полите на Рила. Завършва средното си образование в София - Трета мъжка гимназия, днес 18-о СУ "Уилям Гладстон", а по-късно - Право в Софийския университет.

Фотографията е голямата страст на Петър Боев, подчерта пред БТА Силвио Томов. През 30-те години, още докато е студент, той печели конкурс в Белгия. От 1938 г. членува в Българския фотоклуб. През 1942 г. участва в изложба в Загреб.

След дипломирането си започва работа в Дирекция на пропагандата, а от 1942 г. е начело на дирекция "Печат". Тогава пише книгата "Човекът в комунистическия рай" - критика на обществения режим в СССР. Заради тази си дейност е осъден на две години лишаване от свобода от т.нар. Народен съд.

В затвора лежи с известни интелектуалци като художника Александър Добринов, проф. Георги П. Генов - известен наш юрист и негов унивeрситетски преподавател. Петър Боев членува в младежката патриотична организация "Отец Паисий" и е почетен член на Българския фотоклуб. След излизането от затвора работи като зидаро-мазач, касиер в Народния театър. В периода 1951-1973 г., работи към ДП "Българска фотография", а след това към Клуба на фотодейците.

Всички негови текстове са илюстрирани със снимки от личния му фотоархив, събиран повече от 50 години. Общият брой на снимките в него е над три хиляди. Днес голяма част от колекцията е притежание на Централен държавен архив.

Обществената му дейност не спира почти да самия край на неговия живот през 2004 г. Освен фотограф и историк, той участва и в хор "Гусла" заедно с Борис Христов. Учи четири години и в Художествената академия, но не се дипломира. Запазени са негови картини.

Изложбата се организира съвместно от Историческия музей - Самоков, Държавна агенция "Архиви" и Български фотоклуб, основан 1920 г.

Откриването в Казанлък е насрочено тази вечер от 17:30 часа. Музеят на фотографията е първото място извън Самоков, където ще бъде представена експозицията. През март ще гостува в експозиционната зала на Централен държавен архив, разказа още Силвио Томов.

Източник: БТА