Две поколения майстори показват силата на дървото в обща изложба в "Двореца" в Балчик

Две поколения майстори показват силата на дървото в обща изложба в "Двореца" в Балчик

Две поколения майстори - баща и синове Йотови, показват силата на дървото в обща изложба в "Двореца" в Балчик.

В над 60 дървени скулптури и пластики оживява българската народна традиция и модерното й превъплъщение, каза при откриването на експозицията на фамилията дърворезбари от Добрич директорът на "Двореца" Жени Михайлова. По думите й, Иван Йотов разкрива българската душевност с изключително внимание към детайла, а синовете му Николай и Златил търсят нови проекции с експеримента.

Декоративно-монументални творби на Иван Йотов "населяват" пространството на дом-паметника "Йордан Йовков" в Добрич, негови произведения са притежание на Музея на приложното изкуство в София, на галерии в страната и на колекционери в Канада, САЩ, Европа. Йотов-старши  е сред авторите, включени в книгата "Съвременна българска дърворезба".

Николай Йотов, който е възпитаник на Националната художествена академия, участва в международни симпозиуми по скулптура в Блаущайн, Германия, Гуарда, Португалия, Атина, Гърция, Монбризон, Франция, Сатендорф, Австрия, и редица други форуми.

Най-младият в дърворезбарската фамилия - Златил, е изкушен и от фотографията, живописта, карикатурата. Негови творби са представяни в международната изложба "Птици" в Пекин, Китай, на форуми в Аюд, Румъния, Тун, Швейцария, Белград, Сърбия, и в други страни.

"Маска", "Наздраве", "Отражение", "Обич", "Спомени", "Ухажване" са част от многопластовото звучене в колекцията. "Кукер", "Войвода", "Надиграване","Празник", "Гроздобер", "Сватбар" отвеждат с почерка на тримата майстори към традицията.

Изложбата ще остане в две зали на "Двореца" - "Тихото гнездо" и "Тунела", до 30 август.

Източник: БТА


Дата: 17.08.2022