Документалният филм „Ваятелят на светове“ разказва за писателя Владимир Зарев

Документалният филм „Ваятелят на светове“ разказва за писателя Владимир Зарев

Филмът е по идея на режисьора Галина Кралева. Сценарист е Станислав Семерджиев, режисьор е Владимир Борисов, за когото „Ваятелят на светове“ е дебют в пълнометражното документално кино. Оператори са Георги Гвоздев и Светла Ганева. Режисьор по монтажа е Нина Алтъпармакова. Продуценти са Пламен Йорданов и Ирена Йорданова, копродуцент – Андрей Хадживасилев

В лентата участват поетесата и съпруга на Владимир Зарев – Мирела Иванова, режисьорът и сестра на писателя – Весела Зарева, литературният историк проф. Михаил Неделчев, който е и кум на семейството на акад. Зарев, драматурзите проф. Станислав Семерджиев и доц. Юрий Дачев, философите проф. Георги Каприев и Митко Новков, писателят Емил Андреев, художниците Павел Койчев и проф. Греди Асса, издателят Стойо Вартоломеев, бившият главен редактор на българската програма на „Дойче веле“–  Румяна Таслакова.

Владимир Зарев разказва как се е зародила идеята за написването на най-известната му романова трилогия „Битието“, „Изходът“, „Законът“, по която беше заснет и сериалът „Дървото на живота“. Камерата снима и във Видин, в София и Созопол – на места, свързани с героя на документалния филм и с неговите творби. На фона на крепостта Баба Вида, на брега на Дунава и край морето, в писателския дом в Созопол, в древната църква „Успение Богородично“ в Созопол, вкопана в земята, където Владимир Зарев се е кръстил в зрелостта си. Той говори за пътя към вярата, за сблъсъка между Бога и човека, за смисъла на словото, за родовата памет, за приятелствата, за любовите, страховете и разочарованията, за минала и днешна България.

Владимир Зарев е роден на 5 октомври 1947 г. в София. Автор е и на романите „Хрътката“ (1987), „Хрътката срещу хрътката“ (1990), „Лето 1850“ (1988), „Разруха“ (2003), „Поп Богомил и съвършенството на страха“ (2004), „Светове“ (2008), „Орлов мост“ (2015), „Чудовището“ (2019), „Объркани в свободата“ (2022). Романите му се превеждат на много европейски езици, а романът му за времето на прехода в България - „Разруха“ (2003) става бестселър в Германия и САЩ. Германската литературна критика отбелязва, че Владимир Зарев е изключително явление в българската литература, а неговият роман „Разруха“ е най-добрата книга, написана за прелома в Европа от 1989 г.

Владимир Зарев е и дългогодишен главен редактор на списанието за българска и преводна литература и изкуство „Съвременник“. Във филма той разказва как преди 1989 г., въпреки немалкия си тираж, изданието е било дефицитно списание и неговите броеве са били по-ценни от чуждестранна валута.

Режисьорът Владимир Борисов е роден през 1987 г. в София. Завършва филмова и телевизионна режисура в Югозападния университет „Неофит Рилски“. В момента е докторант по кинознание и киноизкуство. Дейността му като режисьор включва множество телевизионни продукции, сред които „Господари на ефира“, риалити сериала „Истински истории“, „Станция Нова“. Режисьор е на първия български уеб сериал „Не така, брат!“. Участва в създаването на документални филми, сред които „Отвъд бариерата“, „Една жена, един мъж“, „Теодора“. Бил е директор на продукция на телевизионните сериали „Братя“, „Клетката“, „Ол инклузив“, „Аз и моите жени“. „Ваятелят на светове“ е неговият режисьорски дебют в пълнометражното документално кино. 

Източник: БТА