Читалището в разградското село Осенец отпразнува своята 130-годишнина

Читалището в разградското село Осенец отпразнува своята 130-годишнина

Народно читалище "Съгласие 1891" в разградското село Осенец отпразнува своята 130-годишнина. Празникът по повод юбилейната годишнина се проведе вчера, в Деня на Съединението, съобщиха от общинската администрация.
В продължение на повече от век читалището в селото е храм на духовността и средище на културния живот. Сто и трийсет години след създаването му, наследниците на първите ентусиасти си спомниха за всички, които са дали своя принос за началото, развитието и утвърждаването на културната институция.
От името на ръководството на Община Разград заместник-кметът Добрин Добрев подари на читалището цифров фотоапарат, за да документират в снимки читалищните дейци участията на самодейните състави в различни изяви. Той оцени като много важна ролята на НЧ "Съгласие 1891" в съхраняването на традициите на една от най-колоритните етнографски групи - капанците. Заместник-кметът изрази признателността си към основателите на читалището и към всички, допринесли за развитието на институцията и възпитаването в родолюбив дух на жителите на Осенец.
Празникът на площада продължи с изпълнения на трите формации към културната институция - Групата за изворен фолклор "Капанка", Танцова група "Капанка" и детска танцова група "Сто усмивки". Поздрав за читалището-юбиляр и за жителите на Осенец бяха и изпълненията на състави към НЧ "Напредък"-1895" в Дряновец, певицата Руска Станчева и на малкия гъдулар Стамен Димитров, посочват от общинската администрация.

Източник: БТА