Четиримата пианисти на Аполония

Четиримата пианисти на Аполония

На 31 август от 21.00 ч. в амфитеатъра на Созопол в рамките на фестивала на изкуствата "Аполония" е дългоочакваният концерт на четиримата пианисти Живко Петров, Иван Янъков, Ангел Заберски и Георги Черкин. С тях на сцената излизат и Борис Таслев (бас) и Димитър Семов (барабани).

С кариера на четири континента, Иван Янъков е един от най-изявените български пианисти. Като камерен музикант и солист на оркестър той е свирил в много престижни зали като Карнеги Хол в Ню Йорк,  Сидни Таун Хол ,концертната зала на Метрополитън Тиатър в Токио, Сапоро Консерт ХолСити Хол в Хонконг, Шанхайския център за ориенталско изкуство и други. Той е чест гост на български и международни музикални фестивали. В Лондон Иван Янъков основава камерен оркестър London Chamber Players, съставен от млади професионални музиканти. Прави диригентския си дебют с Чешкия национален симфоничен оркестър. Често изнася майсторски класове в големи университети, член е на жури в международни конкурси за пиано в Азия и Европа. Негов е проектът Четиримата пианисти, в който участват двама класически и двама джаз пианисти.

Георги Черкин е потомък на прочутия композитор Георги Златев-Черкин и на изключителната цигуларка Недялка Симеонова. Той е първият българин, изсвирил на 18-годишна възраст Втория концерт за пиано и оркестър от Сергей Рахманинов. Бил е солист на всички водещи оркестри в България и е изнасял многобройни рецитали в Берлин, Брюксел, Ню Йорк…Носител е на престижни награди за приноса си към българската култура и изкуство, между които Кристална лира, почетния знак на Министерството на културата Златен век и други. Лауреат е на редица международни и национални конкурси като Албер РуселМлади музикални дарованияМузиката и Земята.

Талантлив композитор, изключителен изпълнител и аранжор, Живко Петров винаги успява с лекота да предаде своите послания чрез музика от най-истински, вълнуващ вид. През 2016 излиза първият му солов албум After 4, чиято премиера е на Аполония. Четири години по- късно той създава музиката за албума си TEN, съставен от десет авторски пиеси, които отговарят на прекрасни моменти от живота му и премиерата отново е на Аполония. Живко Петров работи с много български музиканти като Веселин Веселинов-Еко, Лили Иванова, Васко Василев, Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Орлин Павлов, Белослава, Мария Илиева, Любо Киров, както и със световни имена между които Natalie Cole, Chico Freeman, Francesco Bearzatti. Носител е на наградата Аполон Токсофорос на Фондация Аполония за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

Ангел Заберски е ярък музикант, с многобройни изяви на концертните сцени, в БНТ, БНР, частни радиостанции и телевизии. Работи с млади и изявени поп и джаз певци, свири в джаз клубове. Свирил е в Америка, Германия, Франция, Испания и други европейски страни. През 1998 г. създава джаз трио, с което участва в много фестивали в България. По-късно създава и джаз октет. Под негово диригентство октетът участва в различни концерти и престижни фестивали. Написаните от него 15 пиеси за състава са включени в първия му самостоятелен CD. През 2003 г. създава биг бенд от млади музиканти, с който концертира на фестивалите в Банкя и Созопол със собствени композиции. Носител е на Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, творчеството му е свързано с оркестровата и джаз музика. Аранжира и композира джаз пиеси и симфонична музика.

Източник: БНР


Дата: 31.08.2021