"Аватар: Природата на водата" оглавява бокс-офис класацията на Северна Америка за четвърта поредна седмица

"Аватар: Природата на водата" оглавява бокс-офис класацията на Северна Америка за четвърта поредна седмица

Тричасовото 3D продължение на първата продукция от 2009 г. донесе приходи от още 45 милиона щатски долара от продадените билети в киносалоните в САЩ и Канада през изминалия уикенд. 

Научнофантастичният спектакъл на Камерън вече надхвърли постъпления от 500 милиона щатски долара на вътрешния пазар и 1,7 милиарда щатски долара в световен мащаб.  "Аватар: Природата на водата" се движи почти с темпото на оригинала от 2009 г., който тогава донесе 50,3 милиона щатски долара през четвъртия уикенд от излизането си на екран, отбелязва Асошиейтед прес.

Продължението вече е седмият най-касов филм в историята, без да се отчита инфлацията - обща сума от реализираните приходи се дължи в значителна степен на силното му представяне в чужбина. Постъпленията от 1,2 милиарда щатски долара от международни продажби на билети за филма надхвърлят тези, инкасирани от всеки филм, пуснат от началото на пандемията от КОВИД-19.

На второ място в бокс-офис класацията на Северна Америка е хорърът "М3ган", който при дебюта си в киносалоните в САЩ и Канада отчита приходи от 30,2 милиона щатски долара. Продукцията на "Юнивърсъл пикчърс" разказва историята на кукла робот, създадена от младо момиче, след като родителите й загиват в катастрофа. Филмът предизвика доста дебати и множество мемета, което предизвика голям интерес, надхвърлящ предварителните очаквания. Нискобюджетният филм е първият хит на Холивуд за 2023 г.

Третата позиция в северноамериканската бокс-офис класация е за "Котаракът в чизми 2: Последното желание" с  приходи от 13,1 милиона щатски долара в третата седмица от излизането си на голям екран. Анимационното продължение, дело на "Юнивърсъл пикчърс" събра 87,7 милиона щатски долара за три седмици в киносалоните в Северна Америка, както и 109,7 милиона щатски долара в международен план.

На четвърто място в бокс-офиса се нарежда "Човек на име Ото" с участието на Том Ханкс. Продукцията, която е римейк на шведския филм "Човек на име Уве" по едноименния роман на Фредерик Бакман, се излъчва в само 637 киносалона в Северна Америка, но въпреки това донесе приходи от 4,2 милиона щатски долара. От петък "Човек на име Ото" ще тръгне по всички кина в САЩ и Канада. 

Петото място в северноамериканския бокс-офис е за "Черната пантера: Уаканда завинаги", която реализира постъпления в размер на 3,4 милиона щатски долара в изминалия уикенд. Общите приходи на вътрешния пазар от излизането на продукцията възлизат на 445 милиона щатски долара, а на международния - на 827 милиона щатски долара. 

Източник: БТА