Арт-ателие помага на преживели насилие да се справят с травматичните си спомени

Арт-ателие помага на преживели насилие да се справят с травматичните си спомени

Десетки НПО настояват за сериозни законодателни промени в борбата с домашното насилие и този въпрос ще бъде един от първите, които ще разгледа новото Народно събрание.

В помощ на пострадалите работят най-различни сдружения, а първата по рода си българска платформа, събрала полезна информация и историите на жени, успешно излезли от връзки с насилие и подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот е EMPROVE. Именно там художничката Силвия Владимирова се запознава с 5 невероятни дами, които приемат предизвикателството да погледнат по друг начин на отношенията си вкъщи, в семейството, с децата си, като участват в творческо ателие, което да провокира родителя и детето да работят заедно, мотивира ги да открият в себе си таланта и да го покажат.

"Групата беше малка, много уютна и резултатът е 5 платна, изработени в древната японска техника ошибана, която представлява създаване на картини от растения и цветя – разказва Силвия Владимирова. – Децата, които бяха на възраст 10-12 години, бяха изумителни, бяха като извор, прекрасни, концентрирани и пълни с енергия. Задачата на участниците беше на едно квадратно платно да намерят центъра (а като символика да намерят центъра и в себе си) и да се свържат като работа и като усещане с родителя до тях."

Като провокация художничката решава в центъра на бъдещите картини да се разположат отпечатъци от ръцете на децата и родителите им, а около тях малчуганите подреждат хербаризирани листенца във формата на мандала, която символизира свързване със себе си и с природата. Техниката също не е избрана случайно, защото освен всичко ошибана означава събиране, колекциониране на спомени.

"Някои от спомените ни могат да бъдат травматични и аз реших, че това е една добра отправна точка, за да можем да ги превърнем от едни "по-монохромни" спомени в нещо по-цветно, като дам пример, тласък на тези жени как да работят заедно с децата си, как да превръщат черните си мисли в цветни, да преобразуват нещата и да запазят хармонията в себе си" – споделя Силвия Владимирова.

Удивителните картини са подредени в изложба "Отпечатъци от спомени" в софийския Културен център FOX Book Café.

"Ние не осъзнаваме какво акумулираме в себе си като мисли, чувства и емоции, и според мен това е правилният начин да ги изведем навън – обяснява важността на арт-терапията за изразяване на емоционални или физически проблеми чрез изкуството Силвия Владимирова. – Ателието, което осъществих по проект с подкрепата на Национален фонд "Култура", е един вид освобождаване на нещо, което си спотайвал, събирал, изваждане на спомените и подреждането им по друг начин. Защото когато разкажеш за проблема и болката си, ти ги формулираш и изчистваш по някакъв начин. Рисуването и креативните дейности в това ателие са пътят за освобождаване отвътре навън."


Дата: 21.04.2023