„Аполония” отпразнува 55-ата годишнина на рок групата „Щурците”

„Аполония” отпразнува 55-ата годишнина на рок групата „Щурците”

В разнообразната културна програма на Празниците на изкуствата за деня бяха включени също и представяния на книги, класически концерт, театрален спектакъл и кино. Темата в дискусионния форум „Цената на успеха” бе посветена на авангардния артист с български корени Кристо и съпругата му Жан Клод . 

ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ 

Зрителите в препълнената зала на амфитеатъра в морския град слушаха едни от най-популярните хитове на „Щурците”, излизали от 1967 г., когато групата е основата, до днес. Някои от песните, включени в програмата, бяха „ХХ век”, „Конникът”, „Клетва”, „Вкусът на времето”, „Веселина”, „Две следи” и други. Между песните фронтменът на бандата – Кирил Маричков,  разказваше забавни случки от дългата история на музикалния състав. Той изказа благодарността си към публиката, тъй като, по думите му, именно благодарение на нея са останали на сцена в продължение на тези 55 години. 

Пред БТА Кирил Маричков разказа как колегите му от „Фондацията” обогатяват звученето на класическите хитове на „Щурците”. „Почват някои песни да живеят нов живот по този начин. Някои от тях правим с акустични китари, други са в оригиналния си вид, както са били при „Щурците”. Но при всички случаи аз съм щастлив, защото виждам, че хората знаят тези песни – помнят ги, пеят ги заедно с нас, а какво по-хубаво от това?”, каза „щурецът”. 

КИНО 

Кино афишът в осмия фестивален ден представи две заглавия – „Жири” на режисьора Петя Йосифова – Хънкинс и късометражния  анимационен филм „Мечтател” на сценариста и режисьор Владимир Тодоров. 

Пред БТА Владимир Тодоров сподели как се е появила идеята за филма му „Мечтател” и какъв е бил творческият процес при реализирането й. „Целият филм е една символика. В него няма диалог и думи. Няма такава кохерентна история, която да е с начало-среда-край”, каза аниматорът. Допълни, че в късометражните филми се борави със символики, които могат да се предадат чрез изображение. По думите му основната причина, която го провокира да създаде „Мечтател”, е войната в Сирия. „Тези разрушения, които гледах тогава. Как една култура, която я градена с хиляди години, изведнъж рухва. И това, че възрастните вършим такива бели и оставяме след това децата ни да ги поправят… Защото тук става дума за едно дете, което оставено само, и трябва да се оправя с този разрушен свят около него”, каза Владимир Тодоров. 

ЦЕНАТА НА УСПЕХА 

Третата среща от формата „Цената на успеха” бе посветена на авангардния творец Христо Явашев – Кристо и неговата съпруга Жан Клод. В разговора се включиха доц. Георги Лозанов, който ръководи дирекция ЛИК в БТА, изкуствоведът Яна Братанова и Алексей Христов. 

Една от изложбите на „Аполония” тази година, разположена в Художествената галерия в Созопол, е с наименованието „Кристо след Кристо”. Тя включва творби от колекцията на Американска фондация за България, събирана повече от десет години. Изложбата представя разнообразие от проекти на Кристо и Жан Клод.  

Експозицията е с оригинални офсетови цветни литографии, които представят тематично и хронологично проектите на Кристо. Сред тях са Опакованият Райхстаг, Чадърите, Опаковани дървета и др. 

В рамките на „Цената на успеха” доц. Лозанов разказа, че се случва така, че името на изложбата „Кристо след Кристо” го подсказва той. Към него го навежда това, че проект на Кристо се реализира след неговата смърт. 

„Общо взето, творците остават с това, което са създали, докато са били тук. Така да се каже, той  по някакъв начин продължава да твори, след като вече не е тук. Има баладичен елемент в тази работа”, каза доцентът. Допълни, че Кристо има немалко проекти, които могат да бъдат реализирани, след като те с Жан Клод вече не са тук. „Все още нямам способност да осмислям естетически това явление на съвременното изкуство, което дава тази възможност”, посочи Георги Лозанов. По думите му, съвременното изкуство е тленно изкуство. „За разлика от класическото изкуство, което е направено от траен материал и остава през вековете. Това изкуство, част неговото въздействие, е неговата мимолетност, на която и Кристо много държи”, допълни доцентът . 

ТЕАТЪР 

Сатиричният театър „Алеко Константинов” представи в Созопол постановката „Станете, за да легна аз” на режисьора Теди Москов. Мотив за създаването на спектакъла е пиесата „Ковчег за двама” на французина Жан-Пиер Мартинес, а действието се развива сред декора на погребално бюро. 

КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА 

За любителите на класическата музика се състоя концерт в Археологическия музей на морския град. Клавирното трио Елена Дикова, Йордан Димитров и Христо Танев изпълниха „Шедьоври на младостта”. 

ЛИТЕРАТУРА 

В програмата за осмия фестивален ден на „Аполония” бяха предвидени две представяния на книги от издателство „Жанет 45”. Това са „Звезди под клепачите”  на Николай Терзийски и „Таралежите излизат през нощта” на Йорданка Белева. 

Източник: БТА