64-тото издание на Яворовите дни започва в Поморие

64-тото издание на Яворовите дни започва в Поморие

Над 50 са участниците в националния конкурс за поезия озаглавен „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…“, а награждаването на победителите ще се състои на 4-и септември. 

В продължение на 4 дни Поморие отдава своята почит към най-лиричния български поет Пейо Яворов. В морския град той черпи своите идеи и налага нов начин на литературно мислене и писане. Дните в негова чест съчетават музика, театър, проза, поезия и изобразително изкуство. Събитията ще се проведат на 4 различни сцени – в салона на Народното читалище, в Градската художествена галерия, пред паметника дело на скулптура Иван Блажев и в лятното кино.  

Националният рецитал-конкурс и връчването на наградите от конкурса за поезия ще се състоят в последния ден, уточнява директорът на Градската художествена галерия Милчо Талев. 

"Хубавото е, че откроените автори са от всички краища на България. Като се погледне а картата, идват от много различни точки, не са концетрирани само от големите градове. Това говори, че няма никакви предварително наложени приоритети за подбор на автори", посочи той. 

Източник: БНР