46-ата национална изложба на българската карикатура разсмива с политика, Covid, футбол

46-ата национална изложба на българската карикатура разсмива с политика, Covid, футбол

Covid-пандемията е сред „вдъхновителите“ на участниците в 46-ата национална изложба на българската карикатура. Организатори са Секция „Карикатура” към Съюза на българските художници и Националният дворец на културата, а по време на официалното откриване – на 15 юли 2021 от 18.00 часа, ще бъдат обявени и връчени призовете на най-добрите художници на смешното, включително и авторитетната награда на Столичната община, учредена в памет на Доньо Донев.

Идеята на експозицията е преди всичко да провокира и забавлява своите зрители. Тя цели да стимулира развитието на изкуството на карикатурата в България, както и да допринася за популяризиране творчеството на българските карикатуристи, които и тази година бяха отличени с редица награди в страната и в чужбина.

В изложбата са представени произведения на повече от 30 съвременни български автори, създадени от 1 април 2020 до днес.

Освен карикатури и шаржове на известни личности, в изложбата могат да се видят сатирични рисунки, дигитална графика, живопис.

Темите, както винаги са разнообразни, с преобладаващ интерес към политическата сатира, пандемията и кризата, не липсват и произведения на футболна и еротична тематика.

Източник: БНР