400 години от рождението на Пимен Зографски – как съхраняваме наследството

400 години от рождението на Пимен Зографски – как съхраняваме наследството

Темата коментира в “Нашият ден“ Георги Тодоров, филолог и богослов. Той прави редица проучвания и изследвания за житието на Св. Пимен Зографски. Работи по тази тема от 1996 г. Негова е книгата “Равноапостолът Св. Пимен Зографски: Дълбокото възраждане на България“.

“Св. Пимен е бил чудотворец приживе и самият му живот е едно чудо. Няма друг случай в историята на църквата на мисионер и проповедник, който да успее да въздигне 300 храма и 15 манастира. Имаме пълно основание да го наричаме равноапостол.

Той е духовен строител. Въздига храмовете с проповед и слово. Минава в селото, проповядва и хората по местата си въздигат храмовете под неговото ръководство. Той, като пастир, началник и ръководител, ги е въздигнал, а не като изпълнител. Той е бил главата на едно огромно движение, което спокойно можем да наречем едно Възраждане. Той е показвал на хората какво да се прави, давал е личен пример, но най-вече ги е вдъхновявал.

Опитал съм се да посетя всички места, в които се смята, че Св. Пимен е бил – в няколко страни. Това, което ми прави най-силно впечатление, за съжаление е отрицателно и печално. Това е немарливостта, която проявяваме към нашето наследство, а после се оплакваме колко бедно е то в сравнение с това на другите народи."

Източник: БНР


Дата: 23.11.2021