39-ите Празници на изкуствата "Аполония" – начало с приказен виенски валс

39-ите Празници на изкуствата "Аполония" – начало с приказен виенски валс

На 28 август от 20.30 часа с един истински парад на най-любимите шедьоври от световната оперетна класика – Лехар, Калман и Йохан Щраус-син, на сцената на Амфитеатъра в Созопол беше поставено началото на 39-ото издание на арт фестивала.

Като най-знаменателното събитие в програмата на тазгодишните Празници на изкуствата може би се откроява срещата със Светлана Алексиевич, носител на Нобеловата награда за литература през 2015 година. На 2 септември в Художествената галерия в разговор с Мариана Кацарова тя, "човекът – изумителна тайна", ще преплете катастрофата с разказа и ще говори за онази любов, чието значение е познала още в детството.

Не по-малко значима е и срещата в следващия фестивален ден – тази с Георги Господинов след международния "Букър". По време на "Аполония" той ще проведе и втория си майсторски клас по творческо писане в Созопол след 2021 година.

Преди това, на 31 август, отново в това традиционно пространство за литературни срещи, в каквото се е превърнала Художествената галерия в морския град, Стефан Цанев, който от години не е гостувал на "Аполония", ще представи новата си поетична книга "Небесна гледна точка".

В литературната секция откриваме още: "Созопол в образи и думи" от Михаил Заимов; "Неизмислената история на един български германец" от Иван Илиев; "Екстазис" от Радослав Бимбалов; "Оловна тишина" от Ивайла Александрова; "Диктатори, трактори и други приключения" от Димитър Кенаров; "Избрано" от Людмил Станев; "Корабът на сирените" от Александър Секулов; "Едно възможно начало" от Тодора Радева; "Хора с прякори" от Божидар Манов; "Записки от Шато - Лакрот: Резиденция Злокучане" от Мария Касимова-Моасе и "Историята на БТА".

В музикално отношение предстоят много и разнообразни концерти – както на сцената на Амфитеатъра, така и в Археологическия музей, където удобно се е настанила класиката от световно ниво.

В дните на най-големия артистичен фестивал край морето групите "Сигнал", Б.Т.Р. и "Фондацията" ще отбележат юбилеите си.

"Сигнал", които навършват 45 години, ще свирят на 31 август, Б.Т.Р. ще посрещнат 30-годишнината си на 4 септември, а "Фондацията", които тази година са носителите на наградата "Аполон Токсофорос", празнуват "10 години около света" на 5 септември и ще закрият "Аполония" с концерта си.

А съвсем в началото, на 30 август и отново на Амфитеатъра, наследството на Йосиф Цанков ще бъде почетено с концерт на джаз секстета, носещ неговото име.

Концерти на голяма сцена в рамките на "Аполония" ще имат и Мария Илиева, Михаела Маринова, първият български танго оркестър "Orquestra Tipica Libertango" и Фолклорният танцов театър "Найден Кирилов". А своя майсторски клас ще проведе и световноизвестният ни цигулар и педагог проф. Минчо Минчев.

По линия на българското кино публиката може да гледа в Созопол филми като "Добрият шофьор" на Тонислав Христов, който спечели наградата на СФДБ "Васил Гендов" за най-добър игрален дебют тази година, "Шекспир като улично куче" на Валери Йорданов, който взе шест награди на "Златна роза" 2022, дебюта на Боримир Илков - Боно "Анна", обявения за най-добър документален дебют от СФДБ за 2023-та "Моралът е доброто" на Веселин Диманов, носителя на наградата на Екуменическото жури на Карлови Вари’22 "Една провинциална болница" и още – игралните "Васил" и "Чалга" и документалните "Ваклуш" и "Отскубнати до корен".

Театърът на "Аполония" ще предложи постановки като "О, щастливи дни" на режисьорката Маргарита Младенова, "Великденско вино" на Явор Гърдев, "Съмнение" на Стайко Мурджев, "Престъпления на сърцето" на Стоян Радев и "Чест" на Ивайло Христов. Както и "Отблизо", "Светци и перверзници" и "Вълшебната корона".

Преди всичко обаче ще бъдат открити изложбите, които ще останат в Художествената галерия в Созопол до самия край на 39-ите Празници на изкуствата:

• "Жените и Международното триенале на сценичния плакат";

• "Завръщането на Лоте Михайлова: Срамежливата интимност";

• Изложба на дипломираните от НХА.

Източник: БНР


Дата: 29.08.2023