142 години от създаването на първия професионален театър у нас

142 години от създаването на първия професионален театър у нас

Той носи името на Николай Масалитинов, артист и режисьор, смятан за родоначалник на съвременната театрална школа в нашата страна. През годините театърът става символ на изяществото и културното богатство на Пловдив.

За почит към този важен момент в историята на българския театър и за предстоящото представяне на книгата "Пловдивска театрална хроника", която събира спомените на един от първите актьори и изследователи на зараждането на театъра в Пловдив, Георги Миятев, проведохме разговор в предаването "Нашият ден" с драматурга Александър Секулов.

В интервюто Секулов сподели, че последните години Пловдивският театър прави огромни усилия, за да поддържа и разширява театралната памет. Създава се първият театрален музей, който е достъпен за посещение, особено за ученици, които показват голям интерес към българската театрална история.

От разказа му става ясно, че създаването на първия професионален театър в България е било необичайно и несравнимо с историята на театралните институции в други държави. "Обикновено театрите се създават от богати хора, управляващи или крале", казва той. В случая на Пловдивския театър, той бива основан три години след Освобождението на България, от хора от града, които решават, че първото нещо, което следва да направят, е да създадат театър. Театърът в Пловдив се ражда от страстта и предаността на хората към изкуството, и то е нещо, което трябва да се отбелязва и уважава.

Александър Секулов говори и за намеренията на театъра да поддържа жива театралната памет. В този контекст той разкри, че преди около година е открит уникалният ръкопис на Георги Миятев, който съдържа 558 страници и започва със спомените на автора преди Освобождението. Ръкописът се явява истинска съкровищница, представляваща летопис на създаването на театралното изкуство в Пловдив, но и в България. Секулов обяви ръкописът за безценен, тъй като разкрива тъмните години от началото на българския театър, първите 50. Георги Миятев е един от пионерите на Пловдивския театър. Той постъпва в "състава" през 1894 г., когато тепърва се разпалва истинското желание за професионален театър в града.

Източник: БНР