140 години от рождението на Борис Денев

140 години от рождението на Борис Денев

Честванията са посветени на 140-годишнината от рождението на патрона на галерията Борис Денев. Директорът на културната институция скулпторът д-р Мартин Митев разказва в "Артефир" подробности за събитието:

"Изложба за такава годишнина не се прави лесно. Това не е само една изложба, а достойно отбелязване на труда, творчеството и приноса на Борис Денев. Това е и по-голяма отговорност. От доста време се подготвяме – тази изложба реално представя всички творби на Борис Денев, които са част от фонда на галерията – близо 250 творби. Това ще се случи на деня на неговото рождение – 7 февруари.

Интересното е, че ние ще представим неговото творчество на базата на три вида експозиции в галерията – временна, постоянна и виртуална изложба. Част от творбите са представени във виртуален тур, направен специално за това събитие, който е финансиран по програма на Министерството на културата. 

Във времената експозиция ще бъдат представени 98 творби от фонда на галерията, много от които непоказвани пред широката аудитория. От тях 52 картини са живопис, а 46 са графични творби. Постоянната експозиция включва около 50 произведения. Акцент в изложбата е виртуалният тур, който представя 109 творби на Борис Денев. С проект, финансиран от Министерство на културата, ще бъде издаден каталог, посветен на Борис Денев." 

Източник: БНР