10 години Атон в рисунки и фотографии

10 години Атон в рисунки и фотографии

В галерия „Средец“ на Министерството на културата се представя интересен проект – изложбата „Атон в рисунки и фотографии“, плод на десетгодишните поклоннически и изследователски пътувания на художника Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев.

В изложбената зала са разположени десетки рисунки на големия ни художник, емоционално свързан със Света гора през годините, както и фотографии на монаси и ритуални служби в светата обител. 

След почти десетгодишни поклоннически и изследователски пътувания до Атон, през 2012 г. Мирослав Дачев и Андрей Янев решават да реализират поредица от съвместни изложби, посветени на Света гора. Така се ражда проектът „Атон в рисунки и фотографии“ – заглавие, което ясно изразява техниките на показване и диалога между двамата автори. Началото е през септември 2012 г. в Бургас. Следват на два пъти изложби в София, Тутракан, Гоце Делчев, Враца, Троянски манастир, Видин, Златоград. Всяка следваща изложба включва и непоказвани до момента фотографии и рисунки. Фотографиите и рисунките са плод на над 50 експедиции до Света гора с различна продължителност (някои до седмица, други – за по-дълго).

И така до днес, когато през 2022 г. предстоят няколко юбилейни изложби в София, Пловдив, Бургас и Гоце Делчев. Зад видимия десетгодишен юбилей на „Атон в рисунки и фотографии“ се крие още един – десет години от създаването на Центъра за семиотични и културни изследвания. Център, на който Мирослав Дачев и Андрей Янев, заедно с група съмишленици, са учредители; Център, който от 2012 до днес осъществява всеки техен досег до Света гора.

Източник: БНР


Дата: 31.03.2022