Зърнопроизводителите започват тридневни протестни действия

Зърнопроизводителите започват тридневни протестни действия

Исканията на зърнопроизводителите са да не се удължава за България действието на европейския регламент за безмитен внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство Складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи, обяснява председателят на националната браншова асоциация Костадин Костадинов.

Зърнопроизводителите очакват подкрепа и от земеделския министър. 

"Той трябва да дойде на протеста. Ние очакваме нашето правителство да ни подкрепи да не удължим този регламент, направо да си го кажем, защото българският земеделски производител достатъчно несгоди претърпя, достатъчно плати за толерантността си, ще го качим на трактор, той ще води колоната, която ще дефилира по пътя за границата преди Дунав мост", каза Костадин Костадинов.

Между 10 и 11 часа  всеки ден до 31 март фермерите ще блокират с тежка техника четирите гранични пункта по северната ни граница. Ако след тридневният им протест няма резултат, са готови да продължат.

"На седми (април – б.р.) румънските колеги ще блокират пристанище Констанца, пътя към границата, и ние отделно тогава евентуално ще излезем да действаме заедно", добави Костадин Костадинов.

В протестната акция във Видин участие са заявили и земеделци от Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Те ще бъдат подкрепен и от земеделски производители от Румъния. Местата на протестите - Русе, Кардам, Силистра и Видин, не са избрани случайно, каза Жечко Андрейнски, председател на видинския Съюз на зърнопроизводителите, който е сред организаторите.

“Избрани са гранични пунктове, защото по презумпция входът на зърното минава през тях. Ще присъстват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик - сдружения, което членува в националната асоциация. Те ще дойдат при нас без машини. Сборният пункт е на входа на Видин - на бензиностанцията пред Химията. Там ще се организира среща с медиите. След това е предвидена затваряне на пътя за известно време. Нашата цел не е да затрудним е движение, а просто да покажем, че проблемите съществуват и ако трябва да се протестира ефективно, ние имаме сили и възможности.

Очаква се на срещата да присъстват министърът на земеделието Явор Гечев и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Протестът ще бъде подкрепен и от земеделци от Румъния, както и от фермери от всички сектори на селското стопанство.

В националния протест в Русе ще се включат и около 50 зърнопроизводители от Ловешко. Освен това, за да изразят недоволството си ловешките зърнопроизводители ще разположат селскостопански машини край пътя Ловеч – Плевен, при разклона за село Слатина, но без да блокират и пречат на движението на превозните средства.

Най-малко 50 селскостопански машини и около 300 души ще участват в протеста в СилистренскоЗагубите за българските производители се изчисляват на 800 милиона лева, а в областта продукция за 34 милиона залежава по складовете, твърдят местните фермери.

Източник: БНР


Дата: 29.03.2023