Зърнопроизводители блокираха ГКПП "Дунав мост" при Русе

Зърнопроизводители блокираха ГКПП "Дунав мост" при Русе

По думите им причина за недоволството, което изразиха и в края на миналия месец, е силно влошената конкурентоспособност на българските земеделски производители заради либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури.

Затова земеделските производители настояват да не се удължава за България действието на регламент на Европейския съюз, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

Днес сме солидарни с румънските колеги, които излизат на общ национален протест. Идеята е Европа да ни чуе исканията. Не може държавите от източната част на Европа да понасят целия удар от внос на украинско зърно, каза Милен Коев – председател на Районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“. По думите му резултатите от срещата с президента Румен Радев са позитивни и държавата започва да влиза в своята роля.

Костадин Костадинов - член на Националната асоциация на зърнопроизводителите и бивш неин председател заяви, че този натиск на пазара от вноса на украинска земеделска продукция е свалил прекомерно цените у нас. "Половината от  слънчогледа, който е излязъл от Украйна е влязъл в България, а местният европейски слънчоглед, който е с гаранция за качество, стои по складовете", каза той. Костадинов заяви, че в протеста днес участват 12 регионални асоциации към Националната асоциация на зърнопроизводителите, животновъди, овощари и пчелари.

Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи „Спрете геноцида на земеделието“, „Искаме да бъдем конкурентоспособни фермери“, „Българската земя храни българския народ“. В знак на недоволство пчелари изгориха пчелен кошер.

Милен Коев съобщи, че е предвидено протестът да продължи около три часа.

Източник: БТА