Започна протестът на земеделците

Започна протестът на земеделците

Недоволството е продиктувано от липсата на ефективни действия от страна на държавата за защита на българското зърнопроизводство. Те са против засиления и, според тях, безконтролен внос на зърно от Украйна, както и от условията по т.нар. европейска "зелена сделка".

Земеделците заявяват и категоричната си позиция срещу добива на шистов газ в страната ни.

Протестните действия са в знак на солидарност със зърнопроизводителите от европейските страни, които също ще протестират, каза председателят на Областния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров.

"Ще бъдем солидарни с колегите от още 10-15 страни от Европейския съюз, които ще протестират заради ниските цени на културите слънчоглед, царевица, които се внасят нерегламентирано от Украйна с неясен произход, третирани посевите с неясни препарати, които не са сертифицирани в ЕС и така на пазара ще се компрометира нашето производство."

Протестните шествия със земеделска техника са планирани в Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

Източник: БНР


Дата: 14.09.2022