Започна официалното посещение на президента на Косово Вьоса Османи-Садриу

Започна официалното посещение на президента на Косово Вьоса Османи-Садриу

Президентът Османи-Садриу беше посрещната от президента Радев с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Бяха изпълнени химните на България и Косово от Гвардейския представителен духов оркестър. Държавните глави приеха строя на  почетния гвардейски караул. Президентът на Косово положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

След церемонията по официалното посрещане, на „Дондуков“ 2 президентите Радев и Османи-Садриу ще проведат среща „на четири очи“ и ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации. Държавните глави ще обсъдят теми от двустранния и регионалния дневен ред, европейската перспектива на Косово, възможностите за засилване на сътрудничеството в икономиката, инвестициите,  енергетиката, транспорта, туризма, образованието, науката и културата.

На церемония в Гербовата зала в присъствието на Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу ще бъде връчен почетен медал на президента на Косово на български военнослужещи, участвали в мисията на Международните сили за сигурност в Косово (КФОР). Отличието ще получи командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.  

След награждаването президентите Радев и Османи-Садриу ще направят съвместни изявления за медиите.  

Източник: БТА


Дата: 30.11.2022