Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана е на посещение у нас

Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана е на посещение у нас

Мирча Джоана ще наблюдава демонстрации на оперативни способности за водене на отбранителна операция на учебен полигон "Ново село" в рамките на учението „Iron Strike 2023". Там ще бъде още премиерът Николай Денков, министърът на отбраната Тодор Тагарев, посланиците на държавите, които участват със свои военни формирования.

Учението се провежда в изпълнение на плановете за подготовка за гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО. А посещението на Мирча Джоана става в момент, в който се обсъжда вариантът многонационалната бойна група да прераства в бригада. След решението  на НАТО във Вилнюс през лятото, министърът на отбраната Тодор Тагарев увери, че „това не значи, че …. близо 5000 души да има на наша територия". Въпреки това в последните месеци вече се спомена за изграждането на логистичната инфраструктура в район на Ямбол и Кабиле.

Казарми, сгради за техника, пътища за многонационалната бойна група на НАТО трябва да са готови до 2025 година. И ще струва над 100 млн. лева. Към средата на септември процедурите по проектирането не бяха започнали.

Източник: БНР