Задържаха 9 мъже за купуване на гласове в Бургаско

Задържаха 9 мъже за купуване на гласове в Бургаско

Общо девет мъже от различни общини на територията на Бургаска област са задържани за купуване на гласове в резултат на проведена специализирана полицейска операция, съобщиха от ОД на МВР-Бургас.

За два от случаите съобщи вчера служебният вътрешен министър Бойко Рашков. В бургаския кв. "Победа" са задържани двама на мъже на 40 и 42 години - лихвари, които обещавали на длъжниците си опрощаване на кредити в замяна на глас за определена партия. Иззета е сумата от 11 000 лева. В карнобатското село Екзарх Антимово е арестуван 40-годишен, който предлагал пари срещу глас за определена партия на 11 юли.

Други шестима мъже от несебърските села Гюльовца и Оризаре са задържани отново за купуване на гласове, като са образувани три бързи производства. При претърсвания на различни адреси в селата са иззети списъци на лица от различни населени места в Бургаска област, съдържащи лични данни, копия на интегрална бюлетина с обозначена преференция, копия на лични карти и други документи свързани с изборния процес.

Иззети са още преносими компютри и мобилни телефони. Разпитани са множество свидетели. От един от претърсените адреси в с. Гюльовца е намерена и иззета сумата от 28 000 лева, както и тетрадка, съдържащи имена с лични данни. От друг адрес в с. Гюльовца са иззети тетрадка с малки имена на множество хора и сумата от 16 540 евро, 1 320 щатски долара и 8100 лева. Активната полицейска работа по неутрализиране случаи на нарушаване на изборното законодателство в Бургаски регион продължава.

Източник: БНТ