За Турция заминава пореден екип от спасители, каза министърът на отбраната

За Турция заминава пореден екип от спасители, каза министърът на отбраната

Така ще бъде сменен екипът спасители на Столичната община, който замина в деня след земетресението в Турция. Вероятно с тях ще се върнат и първите спасители на Българския Червен кръст.  За тези полети се очаква допълнителна заявка. 

Снощи България е получила ново искане от Турция, предадено чрез посланика на южната ни съседка в София. Затова и тази сутрин заминават още 20 души. Те отиват там, закъдето замина и първата група спасители, каза Стоянов. Той заяви, че със спасителите днес заминават палатки и термокамери. Има остра нужда от спасителни екипи, които да издирват затрупани хора, посочи военният министър.

Средствата за тези полети ще бъдат възстановени от Европейския съюз и за целта България подготвя документи, каза Стоянов. Той припомни, че до момента два военни самолета са направили по два курса до Турция.

Два екипа от Военномедицинска академия също заминаха за южната ни съседка. Сред хората, които бяха изпратени да помагат на пострадалите от земетресенията, са 58 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст. Вчера от Центъра за спешна медицинска помощ в София съобщиха, че повече от 10 лекари от Спешна помощ – София, ще заминат за Турция със самолет на българските военновъздушни сили, за да се включат в оказването на медицинска помощ на пострадалите от земетресението. От Пловдив за Турция тръгна екип от 27 души, в който участват парамедици, пещерни спасители, обучени доброволци. В групата са включени хора от пет различни формирования и спасителни отряди, които са координирани от сдружение "Национална асоциация на доброволците в Република България".

Източник: БТА