За месец са задържани 770 куб. м незаконно отсечени дърва за огрев

За месец са задържани 770 куб. м незаконно отсечени дърва за огрев

Само за месец горските инспектори са задържали 770 кубика незаконно отсечени дърва за огрев, отчитат от Агенцията по горите.

Ако средното потребление на домакинство за сезон е 7-8 кубика, това означава, че задържаните незаконни дърва биха покрили нуждите на около 100 домакинства.

През октомври са направени над 6000 проверки в цялата страна, като целта  им е както установяване на нарушения, така и осъществяване на превенция в периода на масово снабдяване с дърва за огрев.

Сигналите за недостиг на дърва за огрев на прага на отоплителния сезон продължават да пристигат от различни точки на страната въпреки уверенията на земеделското министерство, че има достатъчно дърва.

Преди дни агроминистърът нарече темата за недостига политическа спекулация в предизборна обстановка.

Какво сочат данните на агенцията по горите? През октомври горските инспектори са проверили обекти за ползване, складиране, преработка и търговия с дървесина, както и превозни средства, транспортиращи дървесина. Задържани са 43 моторни превозни средства, с които е транспортирана незаконна дървесина, 23 моторни триона, пет оръжия, коне и каруци и др.

Задържани са и 143 плътни кубически метра обла строителна дървесина и 770 пространствени кубически метра дърва за огрев.

Експерти от горския сектор наблюдават тези 770 кубика, заловени незаконни дърва за огрев, с количество, което може да бъде натоварено на 19 - 20 ТИР-а.

Източник: БНР