Влязоха в сила новите по-строги Covid мерки, ще има протести

Влязоха в сила новите по-строги Covid мерки, ще има протести

От полунощ влезе в сила наредбата на здравното министерство, с която се въвеждат допълнителни по-строги мерки за борба с коронавируса. Наредбата предвижда заведенията и игралните зали да работят до 23 часа, но дискотеките и нощните клубове да затворят. Спира се провеждането на концерти и други мероприятия, където няма осигурени места за посетителите.

Кината и театрите ще работят с половината от капацитета си, а фитнес залите - с 30 на сто. 

С ограничен прием на посетители ще работят центровете за обучение. Детските парти клубове обаче затварят.

Заведенията и игралните зали ще работят от 7:00 ч. до 23:00 ч. Те трябва да осигурят дистанция между масите, а на една маса могат да сядат не повече от 6 души. Ваксинацията на персонала и посетителите ще бъде задължителна, само ако заведенията решат да работят на пълен капацитет.

Нощните клубове и дискотеките затварят.

Спира и провеждането на концерти и други мероприятия на открито или закрито, където няма осигурени места за посетителите. Кината и театрите ще работят с половината от капацитета си.

Личните тържества, като сватби, кръщенета и други са разрешени с до 30 гости на закрито и 60 на открито.

След обявяването на мерките миналата седмица, имаше протести в няколко градове в страната.

Три организации на хотелиери и ресторантьори обявиха протести заради ограничителните мерки. Днес ще протестират и ще блокират възлови кръстовища в Русе, Добрич и Хасково.

В Добрич протестът под надслов „Свобода за бизнеса“ ще започне в 15.00 часа от площад „Демокрация“, ще продължи с шествие по пешеходната централна градска част и ще завърши с блокирането на кръстовището на булевардите „25 септември“ и „3 март“. Участие в протеста са заявили собствениците и персонала на десетки заведения в Добрич.

Голям протест е обявен и в София. Той ще се проведе в сряда, а участие в него за заявили представителите на различни браншове.

В София протестът е насрочен за утре пред Народното събрание, където според организаторите ще се присъединят и автобусни превозвачи, представители на увеселителни центрове и театрални школи.

Източник: БНР