Влошава се състоянието на държавното предприятие "Български пощи"

Влошава се състоянието на държавното предприятие "Български пощи"

За първите 6 месеца от 2022 г. то е отчело загуба от 24 милиона лева, а три месеца по-късно тя е нараснала на 41 милиона лева.

В същото време пазарният дял на база генерирани приходи от пощенски услуги е намалял от 24 процента през 2010 г. на едва 6 процента през миналата година, а делът на куриерските услуги е под 2 процента.

Сред причините за влошеното състояние са кибератаката срещу "Български пощи" през април 2021 г., отпадане на финансирането на мярката 60/40 и увеличените цени на електроенергията.

Служебният вице премиер и депутатът от БСП Георги Свиленски взаимно си размениха упреци за причините.

"Само за трите месеца, за които вие управлявате, виждам 16 милиона по-голяма – т.е. натрупване на загуба", каза Свиленски.

"Аз не съм оперативно ръководство на "Български пощи", оперативното ръководство на "Български пощи" е същото, което беше назначено по време на мандата последното редовно правителство. Аз не съм предприемал никакви смени там", отвърна министър Алексиев.

Свиленски настоя служебният кабинет да внесе проект за нов бюджет за 2023 г., за да може да бъде увеличено заплащането и на служителите в "Български пощи".

Източник: БНР