„Витоша ски“ продължава да изнудва

„Витоша ски“ продължава да изнудва

СОФИЯ (PIA) — —

Заканата на Цеко Минев, шеф на Първа инвестиционна банка, че ще затвори и тази зима съоръженията за ски на Витоша, предизвикаха нова вълна от протести. Някои лозунги са насочени вече пряко към Първа инвестиционна банка. Снимка: Окупирай България, Фейсбук

На пресконференцията си днес, представителите на “Витоша ски” отново скриха информация с висок обществен интерес за гражданите на София. Не беше даден отговор на въпросите кои са собствениците на дружеството и по никакъв начин не бяха поети гаранции за осигуряване на следващия ски сезон на Витоша. За пореден път, не беше представен техническият проект на фирмата за ски зона на Витоша и не беше даден никакъв отчет за печалбата на дружеството от съоръженията и за икономическата му състоятелност в полза на обществото.

Това се казва в Комюнике на Гражданската група “За Витоша”. От групата обясняват:

“Представителите на фирмата заявиха, че ако държавата не категоризира пистите на Витоша и не ги обяви на търг, те нямат намерение да ги поддържат и казаха да не се сърдим на тях ако няма ски сезон и тази година! От гражданска група “За Витоша” напомняме, че категоризацията на пистите е задача на собствениците на съоръженията към пистите, а не на държавата! Собственикът трябва да подаде документи до МИЕТ и да плати такса за самата категоризация. Затова, в България нито една писта не е категоризирана. За всички писти у нас не се изисква задължително категоризация, а обезопасяване със заграждения и всички курорти и ски зони в страната работят по този начин.

Вместо да отговорят на въпросите на медиите, представителите на Витоша ски Петър Петров и Радослав Пеев изреждаха и други манипулативни и неверни тези, с които според нас се цели отклоняване на медийното и обществено внимание от реално важните въпроси и подготовка за едно продължаващо изнудване на държавата и тормоз над столичани с неработещи лифтове и неподдържани ски писти.

Гражданска група “За Витоша” излагаме въпросите, които имаме към “Витоша ски”, част от които бяха зададени и не получиха отговор на днешната пресконференция на фирмата:

1. Кой е собственик на “Витоша ски” и защо се крие от обществото?

2. Кога са поискали категоризация на пистите от МИЕТ и, ако до сега не са направили това, защо не са го направили?

3. Защо твърдят, че текста за учредяване правото на строеж тях не ги касае и не им пречи, а оспорват 20-годишния срок за право на строеж? (Ако Витоша ски имат всички документи за право на строеж новите промени не ги касаят. Ако нямат документи, че предишните собственици (частни и общински фирми) са им прехвърлили право на строеж и сервитутно право, ще трябва да си платят, за да ползват държавната и общинска собственост и точно този закон им дава тази възможност, ако имат желание да го направят.)

4. Кога най-после ще покажат пред медиите и гражданите техническия проект, който предлагат за ПП “Витоша” и защо крият цената му (до сега се показват само някакви рисунки и скици)?

5. Каква е печалбата на “Витоша ски” от всяка една продадена карта?

6. В какъв размер е платеният от тях данък печалба и платените местни данъци и такси за четирите години, в които са собственици на съоръженията на Витоша (от 2008 г. до днес)?

7. Как ще гарантират постоянна и безопасна работа на съоръженията (включително подмяната им с нови) на които са собственик, и нормалното провеждане на следващия ски сезон на Витоша като цяло?

8. Как ще компенсират столичани за пропуснатите ползи от несъстоялия се ски сезон?
(Дали ще работят лифтовете и утъпквани трасетата зависи само от собственика. И в стария закон до 2011 и по новия закон ползвателят на съоръжението може да наеме за срок от 1 година обслужваната писта без търг като си плати наема. Витоша ски до момента са ползвали пистите по този начин.)

От гражданска група “За Витоша” напомняме, че на 25 юли връчихме в Столична община писмо с осем въпроса (виж тук) от гражданите към кмета на София и СОС относно проблемите с “Витоша ски”. При тези изявления на представителите на фирмата, настояваме за още по-бързи, категорични и недвусмислени отговори на зададените от нас въпроси към Столична община. Ако общината продължава да мълчи, ясно е, че “Витоша ски” ще продължава да заблуждава и да изнудва държавата и гражданите. При това положение, гражданите ще бъдем принудени отново да защитаваме правата си чрез уличен натиск.”

12:25  30/07/2012