Велев: Въглищните централи могат да затворят до края на 2035

Велев: Въглищните централи могат да затворят до края на 2035

Въглищните централи могат да бъдат затворени до 31 декември 2035 г. 

"Смятаме, че при наличие на политическа воля и компетентно управление, тази дата може да бъде изтеглена по-напред.", това каза в интервю за БГНЕС Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него една от причините, които бавят Плана за възстановяване, който страната ни трябва да внесе в Европейската комисия, е липсата на такава дата, както и плановете как въглищните мощности ще бъдат заместени и как ще бъде осигурена заетост на хората, които ще бъдат освободени вследствие на това затваряне.

„Датата 31 декември 2035 г. е напълно изпълнима. За същия период трябва да се разработят плановете за своевременно изграждане на заместващи мощности, за реализиране на нужните социално-икономически мерки в засегнатите региони, за подкрепа и реализация на нови технологии за производство и съхранение на енергия“, заяви Велев.

Той призова държавните институции да се ангажират с формулиране на пътна карта за съкращаване на въглеродоинтензивното електропроизводство при поставени поетапни междинни цели за въглероден отпечатък с междинни срокове.

Като недостатък на сегашния вариант на Плана за възстановяване Велев посочи и намаляването на средствата за икономическа трансформация, за пряка подкрепа на инвестициите в предприятията.

„В предишния вариант бяха предвидени 900 милиона, а сега са намалени наполовина. Това е неприемливо за всички представителни организации на бизнеса. Като минимум трябва да възстановени тези 900 милиона и дори увеличени“, заяви председателят на АИКБ.

„Натискът на производствените разходи неминуемо ще доведе до последващо и много по-голямо увеличение на цените на дребно. Виждате до какви върхове стига цената на електроенергията“, посочи той.

„Неотложните мерки, които трябваше да се предприемат в България с включването на повече мощности, са направени. В момента ние изнасяме близо 2000 МВтч електроенергия във всички посоки. Но трябва да се предприемат мерки не само на национално, но и на европейско равнище“, призова той.

Индексацията на доходите допълнително подклажда инфлацията. Според него намаляването на косвените данъци може да намали инфлацията.

„Анти инфлационната политика трябва да се води разумно от правителство с по-дълъг хоризонт на управление“, препоръча Велев и добави: 

"Когато в световен мащаб имаме печатане на пари и ръст на цените на суровините, е много трудно малка България да устои." 

Източник: БНР

Дата: 15.09.2021