В Добричка област се очаква добра реколта от слънчоглед при среден добив около 300 килограма, според учен

В Добричка област се очаква добра реколта от слънчоглед при среден добив около 300 килограма, според учен

По думите му посевите са в началото на вегетацията, развиват се много добре, засега има влага, но трябва да паднат и летни дъждове. Заедно с новите хибриди слънчоглед - внос от чужбина, навлязоха и нови раси мана, коментира ученият. Селекционерът добави, че поради нападението от гъбата, която се развива при по-ниски температури и влага, някои полета в региона са били разорани и засети отново със слънчоглед.

През тази стопанска година в Добричка област слънчогледовата реколта се очаква от поне 845 150 декара, според обобщените данни от областната дирекция "Земеделие" за пролетната сеитба като специалистите уточняват, че в повечето райони кампанията е приключила. Земеделските производители ожънаха през миналата година близо 870 хил. декара със слънчоглед.

Така не се сбъдват прогнозите, че заради поскъпналото олио и събитията в Украйна тази пролет в Добруджа ще бъдат засети повече площи с маслодайната култура. Според доцент д-р Галин Георгиев обяснението е, че ще има голямо търсене в световен мащаб и на царевица, пшеница и други селскостопански култури, чиито цени нарастват. Ученият смята, че добруджанските зърнопроизводители постъпват разумно като запазват обичайните площи с пролетните култури, за да не бъде нарушен сеитбооборотът.

Източник: БТА


Дата: 20.05.2022